23 nov.- Nick Vollebregt, een naam die in ons dorp voortleeft’, is één van de artikelen in het nieuwe, pas verschenen Kwartaalbericht van de Historische Kring Laren (HKL). De auteur, Gerard Morsink van het HKL-archief, schreef vorig jaar een artikel over ‘de groten van de jazz’ die rond 1974 in Laren optraden. Daarin werd ook Nick Vollebregt’s Jazzcafé genoemd, maar werd de persoon achter het café zelf niet belicht. Dat gebeurt nu wel in het nieuwe artikel. Nick Vollebregt (1921-1977) begon op 13-jarige leeftijd al een muziekcarrière als leider en drummer van een schoolbandje. Na de oorlog richtte hij met enkele jonge musici het Stardust Quintet op, dat veel optrad voor Amerikaanse militairen in Duitsland.
Hoewel hij opgeleid was als constructietekenaar, koos hij voor het horecawezen. Hij nam hotel-restaurant Astoria aan de Naarderstraat in Laren over en maakte daar een centrum van de jazz van.
De Laarder molen was driehonderd jaar lang in handen van de familie Calis, maar daar kwam dit jaar een einde aan. Kees Calis, achtste generatie van de molenaarsfamilie, verkocht de molen. Zijn broer Hans en dochter Sylvana laten de molen in overleg met de nieuwe eigenaren op zaterdagen draaien. Rob Majoor maakte een artikel over de geschiedenis van de familie Calis.
Giselle Vesters-Kok vertelt in een gesprek met Eric Snelders over haar herinneringen aan de Mariaschool, later Goede Herderschool. De aanleiding was een oproep in het Kwartaalbericht naar aanleiding van een klassenfoto in nummer 168 van leerlingen van de Tarcisisusschool.
In het vorige Larens Journaal kondigden we al bijdragen van lezers aan over hun favoriete straat in Laren. Het geheel beslaat in dit nummer negen pagina’s, vol met mooie herinneringen, meestal aan een straat waar de auteur opgroeide of buiten speelde.
Bep De Boer ontdekte dat Laren ooit een grammofoonplatenfabriek binnen zijn grenzen had. Verder van hem aandacht voor jeugdboekenschrijver Guus Betlem (1905-1977) en, in zijn rubriek over straten en lanen, de Herdersweg en de Herdershoeve.
Het Kwartaalbericht zet, als gebruikelijk, ook weer een vrijwilliger in het zonnetje. Ditmaal is het Juan van Eck, coördinator van het archief. In een gesprek met Hans Schaapherder vertelt hij over zijn leven, werk en hobby’s.
Medewerker Peter C.L. van der Ploeg besteedt aandacht aan Henri Dievenbach. In de Lindenhoeve is tot 19 januari een tentoonstelling te zien met schilderijen van Dievenbach.
Eindredacteur Wim Keizer verzorgt in dit nummer twee boekbesprekingen. De eerste gaat over het dikke salontafelboek ‘Parels van het dorp Laren’ van Wiet de Boer en Hans Schaapherder. De tweede over ‘De streken van Tony Offermans’ van de hand van Peter C. L. van der Ploeg. Keizer is enthousiast over beide boeken.
Losse nummers van het Kwartaalbericht zijn voor € 9,50 te koop bij Bruna Laren en de Larense Boekhandel. Ze zijn ook te koop in de Lindenhoeve (geopend op zaterdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur).