14 mrt.- Door het stijgen van de energieprijzen, voedsel en andere kosten staan veel mensen voor een financiële uitdaging. Voor inwoners met een minimum inkomen zijn binnen in de HBEL-gemeenten diverse financiële ondersteuningsregelingen beschikbaar. Al deze regelingen worden samengevat weergegeven in een recent aangeboden raadsinformatiebrief.
Zo heeft de HBEL een collectieve zorgverzekering bij Univé voor inwoners met een laag inkomen en/of bijstand. Ook hebben deze inwoners recht op een energietoeslag van 1300 euro en werken de BEL-gemeenten samen met het Jeugdfonds Sport en Cultuur.
Het Jeugdfonds Sport en Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen t/m 17 jaar uit gezinnen waar te weinig geld is om lid te worden van een sportclub of deel te nemen aan bijvoorbeeld een muziek- of dansles. Voor inwoners van de gemeenten die 18 jaar of ouder zijn en die het financieel niet breed hebben, is er het Volwassenenfonds Sport en Cultuur.
Gratis hulp
Daarnaast bieden de BEL-gemeenten op verschillende manieren extra ondersteuning aan inwoners met een minimum inkomen.
Stichting Noodhulp Eemnes
De Stichting Noodhulp Eemnes kan financiële hulp verlenen aan inwoners van Eemnes, die in acute financiële nood verkeren en geen beroep (meer) kunnen doen op de bestaande wettelijke regelingen. De Stichting Noodhulp Eemnes beoordeelt de aanvragen voor noodhulp en neemt binnen een week of bij zeer urgente zaken binnen 48 uur een beslissing.
Energiecoaches
“Binnen de HBEL zijn energiecoaches beschikbaar, dit noemen wij de Klimaatroute”, legt de gemeente Laren in de informatiebrief uit. “De energiecoach komt bij inwoners langs, doet een scan van het energieverbruik en mate van isolatie. Hij of zij geeft advies en voert kosteloos eenvoudige isolatiemaatregelen direct uit. Daarbij kunt u denken aan het aanbrengen van radiatorfolie, raamfolie, temperatuur van de CV naar 60 graden zetten, gloeilampen vervangen door ledlampen en andere energie- en dus geldbesparend advies.”
Duurzaam bouwloket
In de gehele HBEL kunnen inwoners terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Het Duurzaam Bouwloket behandelt vragen over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken.
Versa
Versa heeft in buurtcentra in Blaricum (Malbak) en Laren (Brinkhuis) een project lopen ‘geef en neem tafel’, waar inwoners met een bijstandsuitkering en/of een minimum inkomen (wit- en bruingoed) apparaten kunnen halen.
Formulierenspreekuur
Voor inwoners die hulp kunnen gebruiken met de administratie is er in alle HBEL-gemeenten een formulierenspreekuur. Vrijwilligers van Humanitas zijn dan aanwezig om te helpen bij het invullen van formulieren, bij het aanvragen van toeslagen of bij een lastige brief. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Budgetcoach en/of Schuldhulpverlening
Voor de BEL-gemeenten is er de budgetcoach, waar inwoners laagdrempelig terecht kunnen bij problemen rondom geld of ter voorkoming van schulden. De budgetcoach heeft contact met verschillende hulpverleningsinstanties, zoals team Schuldhulpverlening in Huizen.
“Als een inwoner schulden heeft dan kunnen zij schuldhulpverlening aanvragen”, legt de gemeente uit. “Hulp kan bestaan uit bijvoorbeeld een advies- en informatiegesprek, maar ook uit een schuldregeling, betalingsregeling, of budgetbeheer. Deze hulp is gratis voor elke inwoner.”
Maatwerk
“Bij alle gemeentelijke regelingen hierboven geldt dat er wordt gekeken naar maatwerk. Er kunnen zich situaties voordoen waarin de inwoner niet voldoet aan de voorwaarden, maar waar een regeling wel toegekend wordt. Dit is belangrijk omdat iedere inwoner geholpen moet worden op een manier die aansluit op zijn of haar situatie. In ieder geval wordt gekeken naar de persoonlijke situatie van de inwoner, zodat hulp en ondersteuning aansluit bij wat de inwoner nodig heeft.” Bron en foto: Laarder Courant de Bel