15 mrt.-
Eerlijk is eerlijk. Ook ik behoorde aanvankelijk en enthousiast tot de aanhangers van de natuurlijke vijver op de Brink.
Die kwam als een duveltje uit een doosje uit de samenleving en is met name bedacht door inwoner Matthijs Siers, nadat ook Groen Laren het in de raad al had gesuggereerd. Wat een geweldig idee.
Regenklaar en de gemeente omhelsde het ook meteen, gevolgd door een toch echt wel suggestieve “enquete” waarin je eigenlijk alleen maar weer juichend “ja” kon invullen.
Toch viel toen al op dat er mensen soms “nee” invulden en er überhaupt niet veel reacties waren.
Representatief was het aantal reacties ook zeker niet.
De juich polonaise door gemeente en Gooi en Eemlander ging wel volop door en ik vond dat best.
Tot dat die drommelse Jeroen ten Kroode weer eens publiceerde. De omvang zou grotesk groot zijn, bij wijze van spreken zouden we met lieslaarzen aan de Dodenherdenking moeten bijwonen, de bomen zouden helemaal niet veilig blijven en de gevaar lopende panden al helemaal niet.
Omdat ik het meestal anders zie dan Jeroen was mijn onmiddellijke wat vooringenomen reactie op Facebook: ” daar hem je hem weer! Man, tel je zegeningen toch eens en laten we hier achter gaan staan”.
Maar gaandeweg kwam Jeroen, die vanwege de euforie eigenlijk de enige echte diepte onderzoeker van dit idee werd, tot meer en gedegen studie van het zo sympathieke idee.
Hij dook met name diep in het door Regenklaar/Laren ingestelde bomen effecten onderzoek van de firma Hoefakkers. Een onderzoek dat opvallend en jammer genoeg niet te vinden is op de site van Laren Regenklaar.
Wellicht ook omdat Jeroen verontrustende zaken en analyses vond in het onderzoek.
De variabele grondwaterspiegel en schommelingen in combinatie met een natuurlijke vijver zorgen met name voor gevaar voor de oude bomen.
En hij vond meer, maar lees dat maar zelf op Facebook.Bij Jeroen vindt u het onderzoek van Hoefakkers trouwens wel!
Afijn en al met al: ik ben om!
In dank aan Jeroen voor zijn inhoudelijke inbreng waardoor de politiek nu gedegen kan besluiten.
Heel nieuwsgierig ben ik naar de reacties van Matthijs Siers, van Groen Laren en natuurlijk alle politieke partijen.
Zij kenden de resultaten van het bodemonderzoek natuurlijk ook niet, dus nu die bekend zijn verneemt ons dorp graag hun reacties.
Monument de BRINK is beeld- en leefbepalend in Laren. Zo’n beslissing over de Brink is dan ook gelijk en alleen al daardoor een historische.
Wat dan wel opvalt is dat geen der politieke partijen aan dit onderwerp een extra Algemene Leden Vergadering heeft gewijd. Raar toch? Maar ach, ik zal wel niet moeten zeuren.
Ik schreef al : ik ben zelf “om”.
De groteske vormgeving tast het monument de Brink inderdaad te zeer aan.
De bomen lopen extra gevaar.
Garantie dat de bij wateroverlast bedreigde panden veilig zijn is er niet !!
Alles pleit daarmee tegen een drastische ingreep in ons monument nu die immers zonder waarborgen blijkt.
We zijn nog op tijd. Om ook ‘om’ te gaan.Vanwege nieuw inzicht.
Op basis van gezond verstand en gevoel bij de Brink.
Dat wens ik Politiek Laren toe de komende weken en vertrouw echt op een voor de Brink en Laren wijs besluit.
Timo Smit