9 aug.-
Vanochtend een opmerkelijk bericht in de Gooi- en Eemlander. ‘College De Brink vertrekt mogelijk uit Laren. Het schoolbestuur van de vmbo-school, de Gooische Scholen Federatie (GSF), onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een verhuizing, bij voorkeur naar Huizen of nieuwbouw in Laren.
College De Brink zit in een te ruim jasje. De school biedt ruimte aan 1050 scholieren, terwijl College De Brink slechts 600 leerlingen telt en dat aantal zal in de toekomst naar verwachting niet groeien. De onderhoudskosten van die te ruime jas knellen dus. 37 procent van de huidige leerlingen komt uit Huizen, terwijl er maar weinig leerlingen uit Laren afkomstig zijn.’ Tot zover de krant.
Stel je toch eens voor dat het werkelijkheid wordt. Wat een kansen.
De scholieren leren straks in Huizen dichtbij huis, het parkeerprobleem in het dorp kan worden opgelost in een straks autoluw dorp,’ Laren Regenklaar’ krijgt een nieuwe en betere oplossingsgerichte kans en over mogelijke woningbouw kan conform de wensen van de diverse politieke partijen voluit worden gesteggeld. Daarnaast verdwijnt voor de esthetici onder ons ‘het destijds ‘bekroonde’ doch foeilelijke gebouw dat totaal niet bij het beschermd dorpsgezicht van Laren past en nogal detoneert met de kleinschalige monumentjes op de Kerklaan.
College De Brink heeft de afgelopen decennia – buiten wat incidentele overlast na schooltijd- in Laren altijd uitstekend gefunctioneerd. De school staat bekend om het uitdagende, betekenisvolle en praktijkgerichte onderwijs. De leerling staat centraal en krijgt veel persoonlijke aandacht. College de Brink trok vaak door zijn talentontwikkeling aandacht in de regionale en landelijk pers. De televisie niet uitgesloten. Ook voor het dorp speelde de leerlingen vaak een betrokken rol. Op de inmiddels legendarische dorpsdiners in het wit en met de kunst-achtige projecten van de jongelui waarmee het dorp door hen werden versierd.
De aanzet tot de bouw van het college De Brink destijds mid jaren negentig was absoluut geen gelopen koers. Ik heb er diverse oud politici op nagevraagd. Het besluit tot bouw werd destijds genomen met de meerderheid van één stem. Voor een dergelijke grote beslissing absoluut te mager. Politieke partijen rolden destijds over elkaar heen en ook Larens Behoud stemde zo verdeeld dat hun stem voor doorgang destijds de doorslag gaf. Eén raadslid stemde tegen en de andere voor. Ernst Wortel, toen wethouder voor Larens Behoud, dansend naar de pijpen van VVD wethouder Frans Vos die perse het prestige object in huis wilde halen, had zich in het College van B&W er al bij neergelegd. Daarnaast was men in Laren niet ongevoelig voor de grote sommen geld van de Scholen Federatie, Bussum en Huizen die eigenlijk de school wilde hebben.
Toen ik begin deze eeuw voor de politiek werd gevraagd door Larens Behoud en mij in een kennismakingsartikel in de Laarder Courant de Bel verbaasde over ‘die lelijke kolossale school’ die er stond, kwam bij een eerst ontmoeting in het gemeentehuis, ik herinner het mij nog goed, Maria Klingenberg van het CDA op tikkende hakjes op mij af en sneerde: Oh, u bent dus Leo Janssen. Als u maar weet dat het destijds Larens Behoud is geweest die de doorslag gaf met die school. Even wist ik het niet meer.
Alle reden voor Larens Behoud nu met een doorwrocht plan te komen dat kan leunen op een groot draagvlak in de raad. Tenminste als Huizen het wil en het vele geld er voorover heeft. Het is nog geen gelopen koers, maar spannend wordt het wel.
Leo Janssen