14 sept.-
Geachte leden van de commissie R&I.
Op 8 september 2020 werd op de Brink een petitie met 4657 handtekeningen aangeboden aan burgemeester Nanning Mol.
Ondertekenaars waren tegen de veranderingen op de Brink met name tegen de kap van 42 bomen. Het college beloofde met gebogen hoofd beterschap.
En de raad nam haar raadsbesluit terug.
Nu september drie jaar later ligt het plan van het college op tafel voor een laatste bespreking in een Commissievergadering, om op de Brink een waterberging aan te leggen.
Daarvoor is een uitgraving nodig met een oppervlakte van 1700m2. De huidige Coeswaerde heeft een oppervlakte van ongeveer 800m2. Het wordt dus meer dan 2 keer zo groot.
Voormalig Fraktievoorziter Joop Sanders die 20 jaar leiding gaf aan de VVD in Laren
zei regelmatig: “Wat goed is gaat snel”.
Als ik nu naar deze plannen kijk is dit inmiddels het derde voorstel van het college…….
Bij de “sfeervolle foto’s” in de publikaties moet je 2 x kijken hoe diep het water komt te liggen.
Het pre advies van MooiSticht, en dat is u bekend, is negatief.
Om een definitief advies is hen tot op heden niet gevraagd. MooiSticht wordt voorafgaand altijd betrokken bij belangrijke veranderingen, nu plotseling niet.
In “Beschermd Dorpsgezicht” is de Brink aangewezen als cruciale plek.
Wat waren wij blij met “ons Beschermd Dorpsgezicht”.
“Beschermd Dorpsgezicht” is aangewezen op basis van een natuurlijke transformatie van “Boerendorp” naar Forensendorp/Kunstenaarsdorp.
Voor de huidige plannen is een verdiepte uitgraving met een oppervlakte van 1700m2 nodig.
Het centrum van Laren zal hiermee een grote verandering ondergaan.
Geen Spiegelvijver met eenden meer. Laren krijgt een geheel ander hart.
In de jaren zeventig waren er serieuze plannen om de Basiliek af te breken.
“Wat moet een dorp als Laren, met twee van die grote torens?” vroegen sommigen zich af. En hoge kosten voor onderhoud!
Een aantal Laarders heeft zich toen sterk gemaakt voor behoud van de Basiliek. Gelukkig kwam men op tijd tot inzicht. Vandaag de dag wil niemand de Basiliek meer neerhalen.
Een ander voorbeeld is het “Het gat van Hamdorff”.
In de jaren ‘70 werden de Hamdorfframen dichtgetimmerd en het pand is uiteindelijk afgebroken wegens brandgevaar. Tien jaar later vroeg iedereen zich af waarom er niet gerestaureerd was.
Vanavond gaat het over de Brinkvijver en om er een (natuurlijke) waterberging van te maken.
De Brinkvijver is een ankerpunt in Laren, met de spiegelvijver, de voormalige meisjesschool en de Basiliek met pastorie op de achtergrond.
Straks worden de omliggende panden niet meer gespiegeld en heeft Laren geen vijver meer die hoort bij een dorp.
Eerlijk gezegd, maak ik mij meer druk over de plannen met de Brink, dan over panden die wit geschilderd worden in Laren. De Brinkplannen zijn veel ingrijpender voor Laren.
Als er straks grote graafmachines op de Brink staan is het te laat.
En als er nu geen andere mogelijkheden waren voor de klimaatadaptatie, maar die zijn er wel. Daar is niet serieus naar gekeken. De vraag is of we met dit ontwerp wel de juiste oplossing hebben. Dit is meer het resultaat van een soort inspraak maar daarvoor is het probleem te groot, het is geen uitkomst gebaseerd op serieuze modellen waarbij meerdere varianten en systeemoplossingen doorgerekend zijn op het hydraulisch functioneren.
De tijdgeest is nu dat de Brink moet wijken voor wateropvang. Het college standpunt is: Opbreken die handel, wij hechten niet aan sentimenteel gedoe, niet aan de geschiedenis van ons dorp, de tijden veranderen.
Mijn standpunt is helder: de Brink moet gespaard blijven door het Raadsbesluit van september 2020: “Handen af van de Brink” vanzelfsprekend te handhaven. Er zal alsnog op een professionele manier gekeken moeten worden naar andere oplossingen om daarmee de Coeswaerde, de historische spiegelvijver te behouden.
Maria Klingenberg