7 mei.- De premier haalde ons land gisteren, 6 mei, tot opluchting van velen voorzichtig uit de intelligente lockdown. Er is weliswaar in deze coronacrisis wat meer bewegingsvrijheid mogelijk, maar er kan nog geen sprake zijn van al te veel optimisme. Het aantal besmettingen mag niet teveel stijgen. Branches gaan in Rutte’s spoorboekje stap voor stap van het coronaslot. De kapperszaken mogen weer open, buitensporten kan weer op anderhalve meter en maandag 1 juni gaan de terrassen met dezelfde afstandsbewaring gedeeltelijk open naast bioscopen, theaters en restaurants mits er niet meer dan 30 personen worden toegelaten. Diezelfde datum worden voor het eerst mondkapjes verplicht . Niet-medische mondkapjes. Reis alleen als het perse nodig is in bus trein en tram zoals bij onze buren in Duitsland en België. Opvallend omdat Jaap van Dissel, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, de regering maanden heeft voorgehouden dat mondkapjes niet per se helpen en een gevoel van schijnveiligheid geven. Schijnveiligheid of niet, de inzichten over het nut blijven verdeeld. Maar het moet gezegd, de druk om mondkapjes te gebruiken bij de alsmaar naar meer bewegingsvrijheid snakkende burgers, werd de laatste twee weken steeds groter. Ook in ons dorp zie ik er veel vaker mensen boodschappen mee doen. Geen professionele mondmaskers dus die in ziekenhuizen worden gedragen, maar zelfgemaakte stoffen kapjes die neus en mond bedekken of een enkel charmant geknoopte sjaal. (Als kind zag ik die lappen doeken op die door opspattende sintels bestofte en bemodderde gezichten van stoere motorspeedwaycoureurs op het Hilversums sportpark)
Het idee is natuurlijk dat het een werkzame barrière vormt tegen eventuele besmette druppeltjes van anderen die een sprongetje over en weer kunnen maken. Bijzonder is dat modeontwerpers er direct op hebben ingespeeld. Fashion meets corona! Een ware rage nu van amateurs en professionals die achter de naaimachine kruipen. En… als je het toch moet dragen, kun je er beter maar meteen een statement mee geven: dé mode- accessoire die je outfit compleet maakt.
Ik las dat ontwerpers in Eindhoven allerlei designs op de markt brengen om het ‘smetteloos witte verplichte nummer’ fantasievol uit het verdomhoekje te halen. En stel je voor dat er misschien over een half jaar een vaccin komt tegen deze golf van corona-infecties, dan is het toch absoluut geen slecht idee bij nieuwe opkomende (hopelijk lichtere) griepgolven op die plekken waar veel mensen bij elkaar komen, jezelf met zo’n aangeschaft mondmasker of shawl te beschermen: in tijgerprint, met dolfijntjes, een print van je eigen mond en neus, Kuifje, – en voor aanstaande zondag hartjes met ‘voor moeder’ of gewoon in modisch zwart of in een andere hippe kleur.
Waar ik erg om moest lachen is dat de glamourfotografie niet achterbleef. Welgevormde sexy dames poseren op Instagram in ‘quarankini’s. Uiterst minieme bikini’s gemaakt van de kleinste maat medische kapjes. ‘Heiligschennis, geef ze liever aan je grootmoeder’, klonk er verontwaardigd in de Telegraaf. ‘Smakeloos, jullie moeten je schamen,’covidiots!’, riepen zedenpredikers in koor.
Een ander opvallend initiatief zag ik vanuit Berlijn bij opera-muziekrecensente Shirley Apthorp (Financial Times). ‘Draag ze met plezier. Het kan de persoon die je tegenkomt een glimlach bezorgen.’ Via www.funkyfacemasks.org verkoopt ze mondkapjes met kunst/opera-afbeeldingen: Klimmt, Wagner. Een ideetje voor Singer? De onlangs gestolen Van Gogh met een telefoonnummer 0900-8844 voor tips? Of wat dacht u van een politieke leuze? Over een jaar, 17 maart 2021 worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Ik had er al een bedacht voor Geert Wilders en zijn door mij verafschuwde PVV. “Ik laat mij door niemand de mond snoeren’. Dan maar liever symbolisch de Partij van de Arbeid ‘Samen vooruit’. We hebben dat hard nodig, vooral in deze bizarre corona-tijd. Bol an en hou vol.
Leo Janssen
Foto’s: © Shirley Apthorp