10 sept.- Een van de mooiste plekjes om zo half september in een lauwe avondzon van een ‘Indian summer’ te genieten, is wanneer de toren van Larens oudste rijksmonument zich door het lange strijklicht hult in een goudgele gloed en het carillon klinkt. ‘Dat lieve kleine Johanneskerkje dat bijna t’ Bonte Paard kust, eigenzinnig met de ingang niet aan de straatzijde, maar wat verstopt. Met popperig kleine huisjes als buren’, aldus Karel Hubert, de veel te vroeg overleden dorpsgenoot, schrijver en reclamemaker.
Het schip van de kerk behoort toe aan de protestantse gemeenschap. De uit drie geledingen opgebouwde laat Gotische toren waarvan het bovenste verbindingsstuk – markant en niet veel voorkomend – achtzijdig is, is sinds de Frans-Bataafse tijd (1795-1813) eigendom van de gemeente. Dat kwam door een decreet uit 1798 van Napoleon die die torens nodig had voor berichtgeving tussen de verschillende legeronderdelen en omdat hij niet afhankelijk wilde zijn van niet welgezinde kerkbesturen. De van oorsprong katholieke kerk – door de reformatie sinds 1581 protestants – bestaat, gezien de vermelding ‘Dies Lambertus 1521’ op de balk in de triomfboog, volgend jaar 17 september 500 jaar! Vandaar dat de kerk dit jaar van buiten en van binnen grondig wordt gerestaureerd. Het geld hiervoor, liefst 800.000 euro, is voor verreweg het grootste deel – op een provinciale en gemeentelijke subsidie na – door dorpsbewoners bijeengebracht. Maar men is er nog niet helemaal. Tal van geld genererende slotacties worden het komend half jaar georganiseerd.
Het carillon is door zijn heldere 4 octaafs klokkenspel, één van de mooiste lichte beiaarden van Nederland. ‘Eentje van allure’, volgens vaste bespeler, dorpsbeiaardier Klaas de Haan. De 2500 kilo wegende beiaard van 42 klokken is in 1966 geschonken door Suzanne Fokkens, lid van de Hervormde Gemeente. De beiaard was in eerste instantie bedoeld voor een andere plek , maar met wat overredingskracht werd het instrument alsnog in de 33 meter hoge toren in het hart van ons dorp geplaatst. Vier jaar later kwamen er vijf klokken bij. De beiaard werd wekelijks bespeeld door Rutger van Mazijk. 25 jaar later werd hij wegens bezuinigingen ontslagen, waardoor het instrument in verval raakte. Op initiatief van de Stichting Vrienden van de Larense Beiaard werden de bespelingen eind 1994 hervat. Sedertdien wordt de beiaard elke 2e en 4e zaterdag van de maand bespeeld door Klaas de Haan.In 2007 werd actie gevoerd voor een 48ste klok. De 23.000 euro, was in een mum van tijd bij elkaar. Als wethouder van Cultuur was ik er nauw bij betrokken. Voor duizend euro kon men zijn of haar naam in de basklok laten graveren en op die manier zichzelf ‘vereeuwigen’.
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Mauvepomp, werd dat jaar tijdens de Mauvefeesten op de Brink de beiaard feestelijk in gebruik genomen – in bijzijn van enthousiast en liefdevol promotor van de Nederlandse carillonmuziek ir. Foeke de Wolf- met een uitvoering van de ‘Schilderijen tentoonstelling’ van Moessorgski door beiaardier Bauke Reitsma en het Amersfoorts koperensemble onder leiding van de Larense musicoloog Ton Braas.
Elk halfuur klinkt er dagelijks vanuit de klokkenkamer automatisch een korte melodie.
Bol an mensen, geniet ervan. Meer informatie: www.larense-beiaard.nl en www.johanneskerk500-laren.nl
Bron: Leo Janssen LUISTER HIER NAAR COLUMN NH Nieuws/GOOI