10 okt.- Deze week beleven we tot en met 14 oktober de laatste dagen van de Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap. Hét voorbeeld daarvan vind ik ‘Aap & Mol’, een unieke creatie van de bescheiden Larense kinderboekenauteur en illustrator Gitte Spee waarin twee dierenvriendjes elkaar tijdens hun avonturen altijd kwijtraken maar uiteindelijk toch weer vinden.
In november 2013 vroeg Gitte mij als wethouder van Cultuur van Laren haar jubileumexpositie in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam te openen. Heel eervol vond ik dat en ik nam haar uitnodiging dan ook graag aan, vooral omdat ik over haar geestesdiertjes Aap & Mol, mijnheer Big, Olifant, Zebra wilde vertellen. Over hoe bijzonder ik ze vond en ook omdat Gitte haar kinderverhalen altijd zo vol kleur, fantasie en verlangen vorm geeft.
De expositie gaf een mooi, maar beperkt overzicht van het speelse en omvangrijke oeuvre dat ze in de loop van drie decennia had opgebouwd. Een oeuvre van tientallen boeken, uitgegeven in Nederland, maar ook in Zweden, Korea, Frankrijk, Duitsland en Japan.
Haar werk vind ik kunst. Ik wilde dan ook dolgraag een originele tekening van haar kopen. In het bijzonder ‘De nachtwacht’ uit het boekje ‘Aap & Mol in het Rijksmuseum’ dat binnen een paar weken in het Nederlands en Engels was uitverkocht. Als 12-jarig kind fietste ik meerdere malen vanuit Hilversum naar Amsterdamse Rijksmuseum en kocht dan van mijn zakgeld enkele kunstkaarten van de Rembrandts die ik had gezien: ‘De nachtwacht’, ‘Het joodse bruidje’, ‘Titus,’ ‘De anatomische les’, etc.
Ik heb lang gezeurd bij Gitte: ‘Aap & Mol kijkend naar de Nachtwacht hangt bij mij thuis veel mooier’. ‘Aap & Mol willen op ontdekkingstocht naar het Mauvezand!’ De ene na de andere e-mail kreeg ze van mij, totdat ze bezweek.
Na afloop van de opening in Amsterdam reden we samen naar huis.
“ Waarom teken je niet eens iets over ‘Aap & Mol in Laren” , vroeg ik. “Een kinderboek waarin je de rijke geschiedenis van ons dorp vertelt.” Ze glom. Snel waren we het eens over de voorwaarden. Zij ging aan de slag en ik mocht het gaan uitgeven. Vijf jaar later zijn er een paar duizend exemplaren van verkocht. Opa’s en oma’s gaan met het kinderboek in de hand met hun kleinkinderen aan de wandel door ons dorp. Annelies Gehring, de bevlogen eigenaar van de Larense Boekhandel, heeft na de bestseller ‘De wereld in een dorp’ van Lien Heyting nooit meer zoveel exemplaren verkocht dan ‘Aap & Mol in Laren’. Een historische boekenrecord.
Wat Gitte ons vertelt in haar ‘mooie’ tekeningen en in haar verhalen, is dat je erin mee kan. Dat je meeleeft, dat het je emotioneert. Dat is veel belangrijker dan alleen maar mooi. Een mooie tekening daar kun je even van genieten en dan glijdt je oog weer verder. Maar Gitte, en dat is haar zeggingskracht, trekt je in het verhaal . Verhalen die altijd gaan over vriendschap. Over elkaar helpen. Over er voor elkaar zijn. Het thema van deze kinderboekenweek 2018.
Leo Janssen