28 ec.- Het hoge water levert indrukwekkende beelden op in verschillende natuurgebieden aan de randen van het Goois Natuurreservaat. Door het hoge waterpeil lopen veel natuurgebiedjes aan de randen van het Goois Natuurreservaat onder water. Het hoge water ontstaat na lange periodes met veel neerslag. De natuurgebieden Groeve Oostermeent, Zanderij Crailoo, zanderij Cruysbergen, Gijzenveen, Groeve Oostermeent, Anna’s Hoeve, Landgoed Monnikenberg en het Laarder Wasmeer zijn nu op veel plekken onbegaanbaar. Wandelpaden en vlonderpaden staan (deels) onder water. Het ziet er naar uit dat het waterpeil de komende dagen nog zal stijgen. We gaan geen natuurgebieden afsluiten, maar adviseren om nu vooral op de hoger gelegen heidegebieden te gaan wandelen.
Uniek
Boswachters van het Goois Natuurreservaat kunnen zich niet herinneren dat het ooit eerder zo nat is geweest in het Goois Natuurreservaat. De dieper gelegen zanderijen zoals Groeve Oostermeent, Zanderij Cruijsbergen en Zanderij Crailoo, waar in het verleden veel zand is afgegraven, staan grotendeels blank. Ook in het gebied Anna’s Hoeve is het ongelooflijk nat. Het gebied wordt gebruikt als overloopgebied en in gebruik voor de opvang van water. Het iets zuidelijker gebied bij het Huydercopersbos en de Laapersheide, wordt volgend ook ingericht voor extra wateropvang.
Wat betekent het voor de natuur?
Het is op sommige plekken spectaculair om te zien hoe gebieden onder water staan, maar wat betekent het voor de natuur? Dieren zoals mollen en muizen en konijnen vluchten naar hoge gelegen gebieden en komen weer terug zodra het water gezakt is. Voor de planten in de vaak wat nattere natuurgebieden, is deze tijdelijke natte periode pure winst. De nattere natuurgebiedjes op de flanken van dit noordelijk deel van de Heuvelrug in het Goois Natuurreservaat, worden vooral gevoed door kwelwater. Dit zorgt voor een bijzondere biodiversiteit. Kwelwater is grondwater dat onder druk aan de randen aan de oppervlakte komt. En daar profiteren de plantensoorten en insecten van die van natte natuur houden. Denk aan de zeldzame zonnedauw, klokjesgentiaan en de moeraswolfsklauw. Maar ook de dopheide profiteert ervan.
Bron en foto: Goois Natuurreservaat
(De natuurgebieden Groeve Oostermeent, Zanderij Crailoo, zanderij Cruysbergen, Gijzenveen, Groeve Oostermeent, Anna’s Hoeve, Landgoed Monnikenberg en het Laarder Wasmeer zijn nu op veel plekken onbegaanbaar. Wandelpaden en vlonderpaden staan (deels) onder water. Foto:vlonderpad Landgoed Monnikenberg onder water)