13 juni.- Het Goois Natuurreservaat is gestart met het project versterken natuurverbinding tussen de Hoorneboegse Heide en het Hilversums Wasmeer. De eerste uitwerking van het plan komt al uit 2017. De afgelopen jaren is het plan aangepast waardoor veel meer bomen behouden blijven, er uitgebreide monitoring zal plaatsvinden en er meer ruimte is voor maatwerk in het beheer. Dit project is belangrijk voor het versterken van de biodiversiteit in het Gooi. Op zaterdag 29 juni organiseert het GNR een excursie door het gebied voor iedereen die meer wil weten over de aanleg van deze natuurverbinding.
Dankzij de inbreng van omwonenden in 2018, gevolgd door nieuwe inzichten over natuurontwikkelingen (de Bossstrategie 2030 van het ministerie van LNV en verandering van het klimaat), ligt er nu een definitief projectplan. Een plan met als doel het creëren van een robuuste verbinding met stapstenen in de vorm van kleine open plekken in het bos, met heide en grasland. Zo ontstaat er een groot aaneengesloten gebied waarin vele diersoorten zich straks ongestoord kunnen bewegen.
Optimale natuurverbinding voor meer dieren
De natuurbruggen Zwaluwenberg (2015) en Hoorneboeg (2016) liggen in elkaars verlengde. Ze overbruggen de A27, de spoorlijn Utrecht-Hilversum en de N417. Rondom de natuurverbinding liggen vooral bossen, waar veel dieren, zoals de das, ree, eekhoorn en bosmier zich thuis voelen. Voor soorten die afhankelijk zijn van open heide en grasland, zoals reptielen, vlinders en insecten zijn de bossen op dit moment minder geschikt en zij kunnen nog niet gebruik maken van de natuurbrug.
Oplossing: meer variatie in het bos
De bossen rond de Hoorneboegse Heide zijn vrij eenzijdig, met veel bomen van dezelfde soort en leeftijd. Daarom zijn ze minder geschikt als leefgebied voor bepaalde dieren. Ook zijn deze bossen vatbaarder voor ziektes, plagen en klimaatverandering. Daarom wil het GNR de bossen omvormen naar een gemengd bos met veel meer variatie. Er komen geleidelijke overgangen van bos naar heide, bestaande poelen worden verbeterd en er komen nieuwe poelen. Zo ontstaat er een groot aaneengesloten gebied waarin bos, heide, grasland en water elkaar afwisselen.
Samenwerking
De universiteit van Wageningen (WUR) monitort het project. We willen weten welke dieren er in het gebied leven en of ze de natuurbruggen gebruiken. Daarom worden er zoogdieren geteld, zoals de Rode eekhoorn maar ook sprinkhanen, krekels en reptielen als de ringslang, hazelworm en levendbarende hagedis. Zo kan het GNR de ontwikkelingen van de natuur in het gebied goed volgen en waar nodig het beheer aanpassen. Het onderzoek loopt tot 2037. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de Postcode Loterij.
Speciale excursie op 29 juni
Op zaterdag 29 juni organiseert het Goois Natuurreservaat een speciale excursie over dit project onder begeleiding van de boswachter. Tijdens een wandeling van ruim een uur, lopen we door de bossen richting de natuurbrug Zwaluwenberg. We bezoeken verschillende delen van het bos en geven uitleg over hoe we geleidelijk de bossen natuurlijker met meer soorten en robuuster willen maken. We staan stil bij heideveldjes, kleinere open plekken en wandelen naar de voet van de natuurbrug waar we de natuurverbinding beter willen laten aansluiten op de natuurgebieden.
Aanmelden voor de excursie is noodzakelijk en kan tot en met woensdag 26 juni via onze website gnr.nl/actueel/agendaoverzicht. Bij aanmelding ontvangt u meer informatie. Er zijn maximaal 60 plekken beschikbaar. Dus vol is helaas vol. Bron en foto: Goois Natuurreservaat