25 juni.-De vaccinatiebereidheid in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek is gedaald en de GGD Gooi en Vechtstreek maakt zich daarover zorgen. Een actieplan om de vaccinatiegraad te laten stijgen, is de maak.
In de Gooise regio ligt de vaccinatiegraad voor alle vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma boven het landelijk gemiddelde. GGD Gooi en Vechtstreek baseert deze conclusie op het recent verschenen vaccinatierapport van het RIVM over 2023. Daaruit blijkt dat in vergelijking met het landelijk beeld de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek het goed doet, maar dat ook hier de vaccinatiegraad voor alle vaccinaties daalt en de wereldwijd gestelde norm van 90 procent niet wordt gehaald.
De GGD maakt zich zorgen over de daling van de vaccinatiegraad en gaat maatregelen nemen om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te houden. Daarbij wordt extra ingespeeld op het informeren van ouders en jongeren over vaccineren, het ondersteunen bij het maken van een vaccinatiekeuze en het zo toegankelijk mogelijk maken van vaccinaties. Dit wordt nader uitgewerkt in een actieplan.
Anonieme vaccinaties
De GGD Gooi en Vechtstreek: “Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij de interpretatie van verschillen in vaccinatiegraad tussen de genoemde jaren. De exacte vaccinatiegraad is namelijk niet precies bekend, omdat het RIVM sinds 1 januari 2022 de gegevens van een deel van de vaccinaties anoniem ontvangt. Deze vaccinaties kunnen niet worden meegeteld voor de officiële vaccinatiegraad, waardoor deze lager wordt gerapporteerd dan het daadwerkelijk is.” In de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek wisselt het aantal anonieme vaccinaties per vaccin, het gaat om gemiddeld 2,2 procent.
Per vaccinatie is een vergelijking gemaakt van de vaccinatiegraad in deze regio ten opzichte van landelijk en een vergelijking met het voorafgaande jaar in de regio. Voor de vaccinaties op zuigelingenleeftijd (alle RVP-vaccinaties afgerond op de leeftijd van 2 jaar) betreft deze daling 1,3 procent (90,2 naar 88,9, landelijk 83,7), bij de DKTP-vaccinatie voor kleuters ligt de vaccinatiegraad 3,1 procent lager (91,7 naar 88,6, landelijk 82,4), voor de DTP- en BMR-vaccinaties bij de schoolgaande kinderen ligt de vaccinatiegraad respectievelijk 2,1 en 1,8 procent lager (DTP 86,5 naar 84,4, landelijk 81,1 en BMR 86,5 naar 84,7, landelijk 81,2), de HPV-vaccinatiegraad voor adolescente meisjes is 2,7 procent lager (72,7 naar 70, landelijk 60,1) en bij de MenACWY-vaccinatie voor adolescente jongens en meiden ligt de vaccinatiegraad zelfs 10,5 procent lager (83,9 naar 73,4, landelijk 68,8). Tot slot: de geschatte deelname van zwangeren aan de DKT-vaccinatie is 4 procent lager (75 naar 71, landelijk 64).
Bron: BEL Nieuws