11 juli.-Uit een recent onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert blijkt dat bijna alle jongeren rijden onder invloed van drugs helemaal niet oké vinden. Dit, in tegenstelling tot het idee dat drugsgebruik in het verkeer steeds meer geaccepteerd zou worden onder de doelgroep. Toch komt rijden onder invloed van drugs nog steeds voor en onderschatten jongeren de risico’s. Deze week ging de Rij drugsvrij-campagne van TeamAlert van start om dit probleem aan te pakken.
“Er zijn veel misverstanden onder jongeren over autorijden na drugsgebruik”, vertelt Saar Hadders, onderzoeker bij TeamAlert. “Sommigen denken zelfs dat ze beter kunnen rijden na het gebruiken van oppeppende middelen zoals cocaïne en 3-MMC, omdat ze denken dat ze daar scherper van worden. Dit zijn gevaarlijke misvattingen.”
De campagne loopt tot en met zaterdag 31 augustus en is voornamelijk te zien op Instagram, Snapchat en TikTok. Door campagnevideo’s met duidelijke handelingsalternatieven en de inzet van influencers worden jongeren gestimuleerd slimme keuzes te maken in het verkeer.
Sociale Normen
Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de jongeren (62%) denkt dat hun leeftijdsgenoten vaak drugs gebruiken, maar slechts een derde vindt dit normaal. Het grootste deel van de jongeren vindt drugsgebruik juist onverstandig. Bijna alle jongeren vinden autorijden onder invloed van drugs niet oké (91%), abnormaal (94%) en onverstandig (88%). Toch geeft 3% aan wel eens auto te rijden na drugsgebruik. “Veel jongeren die onder invloed rijden, denken dat hun vrienden dit gedrag goedkeuren, terwijl het onderzoek laat zien dat bijna alle jongeren autorijden na drugsgebruik afkeuren. Deze misvatting moet worden aangepakt met een positieve boodschap: Plan je trip. Rij drugsvrij”, aldus Hadders.
Bron: BELNieuws