7 aug.-Met ingang van maandag a.s.gaat de Eemnesseweg tot en met vrijdag 13 september op de schop.
Zo komen er op deze belangrijke doorgangsroute een compleet nieuwe asfalt laag, een verkeersplateau en verdwijnen de stoplichten bij de oversteekplaats op de kruising Dr. Holtmannweg en de Omloop.
8 september 1937 was er in het boerendorp rond de Eemnesserweg een even opvallend verkeersbesluit. Al betrof dit besluit van burgemeester en wethouders niet voor de duur van vijf weken, maar voor slechts één dag, een week later.
‘Alle verkeer zal zijn afgesloten, zulks in verband met op dien dag op bedoeld weggedeelte te houden kortebaan-prijzendraverij’
Zo’n kortebaan-draverij’ was een spectaculaire straatrace tussen twee paarden over ruim 300 meter. De berijder (pikeur) zat met zijn benen wijd op een tweewielig licht karretje (sulky) achter het edele dier en zweepte het op niet mis te verstane wijze naar de finish zonder in een galop te vervallen. (In 2023 is deze ‘karwats voor de rensport’ officieel verboden)
De geplande harddraverij op 15 september was onderdeel van een grote boerenmanifestatie in ons dorp. Voor de wedstrijd was er een reprise gepland van de succesvolle veetentoonstelling die een jaar eerder voor het eerst in Laren onder grote belangstelling was gehouden. Van heinde en verre was men naar het kermisterrein gekomen dat dat jaar vol stond met geregistreerde stieren, melkgevend vee, vette koeien, paarden, zichtbaar drachtig vee, vakken met (fok)schapen, varkens, geiten enz.
Op het allerlaatste moment echter werd de te houden veetentoonstelling afgelast omdat er gevallen van mond en klauwzeer waren ontdekt in Laren, Blaricum en op veemarkten in Noord- en Zuid-Holland.
De eerste kortebaan-prijzendraverij op de Eemnesserweg ging wel door en werd om 13.30 uur gehouden tussen de beste en snelste paarden in Nederland op het gedeelte tussen het toen nog bestaande St. Jan ziekenhuis en de Melkweg.
Op twee tribunes kon het publiek het draf parcours dat afgezet was met hekken, goed volgen. Op het programma stonden twintig paarden die ouden strijden om ‘De Gouden Zweep ’ ter beschikking gesteld door de heer Van der Werff jr. uit Amsterdam, die daarnaast liet weten ‘om telken jaren opnieuw een Gouden Zweep beschikbaar te stellen’ Het organiserend bestuur, de Gooische Landbouw Sportvereniging, liet daarom in een voorafgaande vergadering in hotel Hamdorff weten, ‘deze De Gouden Zweep van Laren’ te noemen.
Voorafgaand aan de wedstrijd was er op het kermisterrein ringsteken en sleuteltrekken.
Helaas het weer viel tegen. ’Het was bepaald geen zomergenoegen deze hippische feestdag op de tribune te zitten’ constateerde de Laarder Courant de Bel. Voor de harddraverij hadden zich ook tien eigenaren afgemeld waaronder verscheidene befaamde dravers.
‘De gouden zweep van Laren’ met een waarde van 650 gulden bleef in het Gooi en werd gewonnen door W.H.Veersen van stal Vinkenveen met het paard Xuthus. Het gemeentebestuur sprak ondanks de ‘kille gure herfstdag’ de wens uit deze draverij in Laren in ere te houden.
De draverij was echter geen lang leven beschoren. In 1939 schreef dagblad De Tijd al een maand tevoren: ‘Waarschijnlijk is het echter dat de korte baandrijverijen steeds ‘s middags na de veetentoonstelling, georganiseerd op den Eemnesserweg, dit jaar niet gehouden zal worden in verband met de hoge kosten hieraan verbonden’.
Bol an mensen, benieuwd of de Eemnesserweg straks een racebaan gaat worden of niet!
Leo Janssen