1 okt.- Vallen op latere leeftijd kan verstrekkende gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal: in Nederland belanden dagelijks maar liefst 282 ouderen van 65 jaar en ouder op de spoedeisende hulp door een valincident. Ouderen die ten val komen, riskeren niet alleen lichamelijk letsel, maar ook angst, verlies van zelfstandigheid en een verminderde kwaliteit van leven. Het voorkomen van vallen, oftewel valpreventie, is daarom van groot belang.
Vanaf vandaag tot en met zondag 6 oktober staat de Week van de Valpreventie in het teken van bewustwording rondom valrisico’s bij ouderen. Deze week is een initiatief van GGD Gooi en Vechtstreek, in samenwerking met VeiligheidNL, gemeenten en zorgprofessionals, om ouderen en hun omgeving te ondersteunen bij het verminderen van het valrisico. Tijdens deze week worden in diverse gemeenten tal van activiteiten georganiseerd om ouderen te informeren en aan te moedigen in beweging te blijven.
Activiteiten
Tijdens de Week van de Valpreventie worden er in verschillende gemeenten activiteiten georganiseerd die zowel gericht zijn op bewustwording als op het voorkomen van valincidenten. Enkele van de activiteiten zijn:
Op donderdag 3 oktober vindt in Blaricum een themacafé plaats in Wijkcentrum de Malbak, waar veiligheid in en om het huis centraal staat, met praktische tips om het valrisico te verkleinen. In Huizen wordt op vrijdag 4 oktober een voorlichtingsbijeenkomst gehouden in de Rustmaat, gericht op veilig bewegen en het voorkomen van vallen. Daarnaast worden er een fitheidstestdag en een seniorenmarkt georganiseerd, waar ouderen hun fitheid kunnen laten testen en meer te weten kunnen komen over veilige beweegmogelijkheden.
Voor een volledig overzicht van de activiteiten per gemeente, kunnen inwoners terecht op ggdgv.nl/ikstasterk.
Ik Sta Sterk-campagne
Parallel aan de activiteiten is de Ik Sta Sterk-campagne opgezet. Deze campagne richt zich niet alleen op ouderen, maar ook op hun omgeving, die een belangrijke rol kan spelen in het stimuleren van ouderen om hun valrisico te verlagen. Ouderen kunnen via de campagne een eenvoudige valrisico-inschatting doen, bijvoorbeeld online of bij een leefstijlloket. Voor ouderen die minder digitaal vaardig zijn, zijn er ook fysieke materialen beschikbaar tijdens de activiteiten en bij de leefstijlloketten.
De campagne maakt gebruik van verschillende kanalen, zoals buitenreclame, interviews en advertenties in lokale kranten, en zet ook digitale middelen in om ouderen te bereiken. Op deze manier wordt een breed publiek aangesproken en gestimuleerd om actie te ondernemen.
Belang
Valpreventie is meer dan alleen het voorkomen van een enkele val. Het gaat om een structurele aanpak waarbij systematisch wordt gekeken naar de factoren die het risico op vallen vergroten. Dit begint met het opsporen van ouderen die risico lopen, gevolgd door een screening die mogelijke oorzaken van vallen in kaart brengt. Op basis van deze screening worden adviezen en interventies gegeven, zoals beweegprogramma’s die speciaal zijn gericht op het verbeteren van de mobiliteit en balans van ouderen.
Het is daarbij van essentieel belang dat er een blijvend aanbod is van activiteiten die ouderen helpen om in beweging te blijven. Structurele beweging zorgt ervoor dat de spieren sterk blijven, de balans verbetert en het valrisico vermindert.
Bron en foto: BEL Nieuws/Pixabay