13 nov.- Vlak voor de komende kerst, op zondagmiddag 22 december om 15.00 uur, is er in Laren, in de sfeervol versierde Sint Jansbasiliek een uitvoering van de ‘Messiah’ van de Duitse barokcomponist Georg Friedrich Händel (1685-1759.
Het meesterwerk ‘Messiah’ is een oratorium, een opera-achtig meeslepend muziekwerk van op muziek gezette Bijbelteksten, die gaan over de geboorte, het lijden en de opstanding van de Messias, Jezus Christus, uitgevoerd door solisten een koor en een orkest.
De Stichting Laren Klassiek organiseert dit ruim twee uur durende concert met geniale barokmuziek vol triomfantelijke trompetten, oorstrelende aria’s, suites…. en vooral voor liefhebbers van koormuziek : schitterende koorpartijen.
De Messiah is Händels beroemdste werk, gecomponeerd in nog geen 25 dagen. Men fluisterde dat Händel destijds bevangen was door een soort goddelijke inspiratie. Hij werkte bijna aan één stuk door, liet zijn eten staan, en schijnt na het voltooien van het beroemde Hallelujah te hebben uitgeroepen dat hij de hemel voor zich had gezien.
Tot op de dag van vandaag is Händels muziek zeer geliefd. Een goed voorbeeld is de jaarlijkse populaire Top 400 van NPO klassiek. Daarin steeg de Messiah het afgelopen jaar met maar liefst vijf plaatsen en zette de gunst van het publiek het muziekstuk in de Top 10 klassieke muziek allertijden.
In de ruim zeventig jaar dat Händel leefde, componeerde hij maar liefst 42 opera’s, 29 oratoria, 120 cantates, trios en duetten. Goed voor zo’n 2.000 aria’s bij elkaar. Daarnaast schreef hij ook nog eens Engelse, Duitse, Italiaanse en Latijnse kerkmuziek, serenades, hymnes en instrumentale werken waaronder 16 orgelconcerten, concerti grossi, ouvertures en kamermuziek zoals hobo- en vioolsonates, werken voor klavecimbel en orgel. Alles bij elkaar meer dan 610 werken.
Händel was in zijn tijd razend populair, een pop idool zou je tegenwoordig misschien zeggen. Zijn opera’s waren bijvoorbeeld zo geliefd, zeggen muziekhistorici dat studenten zelfs hun meubels verkochten om aan een ticket te komen. En dat voor een zoon van een niet muzikale kapper die het weliswaar schopte tot kamerheer en lijfchirug van Adolf I van Saksen-Weißenfels, maar zich hevig verzette tegen de muzikale ontwikkeling van zijn stiekum op een klavechord – een klein zacht klinkend toetsinstrument- oefenende zoon.
Het bezeten joch van amper 8 was niet te stoppen,
Dat de Messiah zo populair is geworden hebben we eigenlijk te danken aan een goed doel het Founding Hospital dat een beroep deed op de componist om geld in te zamelen voor kinderen, die in de steek zijn gelaten. Het sloeg zo aan, dat het publiek na het horen van enkele fragmenten zich al verdrong op de première avond. Ergo de 700 gelukkigen die kaartjes hadden werden verzocht hun hoepelrokken en zwaarden thuis te laten zodat ze met zijn allen nog in de zaal pasten.
Het muziekwerk uit 1741 werd zo’n succes dat de uitvoering niet alleen een keerpunt betekende voor zijn in het slop geraakte carrière, maar een ware triomftocht werd over de hele wereld. Tot op de dag van vandaag.
De Messiah op 22 december wordt uitgevoerd door het Lutherse Bach Ensemble & Luthers Bach Academie o.l.v. Tymen Jan Bronda met een topcast aan gerenommeerde nationale en internationale solisten zoals Cressida Sharp sopraan, Gerben van der Werf countertenor, Jeffrey Thompson tenor en David Greco bas.
Kaarten voor de Messiah, eerste rang €60 en tweede rang €50 kunt u bestellen via www.larenklassiek.nl of via Nationale Theaterkassa 0900-9203
Bol an mensen, veel plezier bij dit ongetwijfeld prachtige en sfeervolle ‘(kerst)concert’.
Leo Janssen
Met dank aan NPO Klassiek