18 dec.- Laren zou zich veel meer moeten gaan focussen op het bouwen van sociale woningen. In de afgelopen jaren is het Gooise dorp bij lange na niet gekomen aan het aantal afgesproken betaalbare nieuwe huizen. Het roer moet om, voordat Laren te maken krijgt met de negatieve effecten van het ‘alleen maar dure huizen hebben’.
Tussen 2016 en 2023 zijn er in totaal 297 woningen bijgekomen in Laren. Slechts 38 van deze nieuwe huizen valt in de categorie sociaal. Dat is net iets minder dan 13 procent. Daarmee houdt de gemeente zich niet aan de eigen afspraken. Eerder werd namelijk afgesproken dat één op de drie nieuwe woningen sociaal moet zijn.
Ondergeschoven kindje
De cijfers over de afgelopen acht jaar liegen er niet om. Wat vooral is toegevoegd, zijn dure woningen: 92 huurwoningen en 127 koopwoningen.
In de nabije toekomst blijft sociale woningbouw een ondergeschoven kindje als wonenwethouder Niels Rood kijkt naar de plannen die Laren nog gaat oppakken de komende vier jaar. Want uit die opsomming blijkt eveneens dat de gemeente die 33 afgesproken procent niet gaat aantikken.
Op de rol staan tien bouwprojecten, die de gemeente volgens de cijfers 191 woningen zouden kunnen gaan opleveren. Het probleem is dat slechts de helft van dit aantal, namelijk 95, er zeker weten gaan komen. De andere mogelijke 96 zijn nu nog onzeker.
Crailo
Van die bijna honderd zeker nieuwe woningen zijn er slechts 27 sociale huurwoningen. Deze huizen op de Harmen Vosweg en Crailo vormen 28 procent van de zekere nieuwe woningen die erbinnen nu en een paar jaar komen.
Per 1 januari van dit jaar telde Laren 839 sociale huurwoningen. Dat is iets meer dan 15 procent van de totale woningvoorraad (5464) in de gemeente.
Als Laren tot en met 2028 kan uitbreiden met 191 huizen, waarvan er dan 68 sociaal zouden moeten zijn, dan kruipt dat percentage net boven de 16 procent. Dat is niet genoeg.
Hilversum beste jongetje uit de Gooise klas
Uit de tabellen over 2016 tot en met 2023 blijkt dat Laren zeker niet de enige Gooise gemeente is die het afgesproken percentage van minimaal 33 procent sociaal niet haalt bij nieuwbouw.
Gooise Meren scoort met 10,7 procent het laagst namens alle regiogemeenten. Dan volgen Laren, Blaricum (18,9), Wijdemeren (20,9) en Huizen (30,9). Hilversum heeft in die periode verreweg het best gedaan volgens de cijfers met 46,5 procent. “Alle gemeenten moet hu8n steentje gaan bijdragen”, is te lezen in de Larense collegebrief.
Laren moet alle zeilen gaan bijzetten. Dat heeft ook te maken met de afspraken die zijn gemaakt met de landelijke overheid. In deze zogeheten woondeal staat dat gemeenten naar 30 procent sociale voorraad moeten groeien. Op papier is dat makkelijker te bewerkstelligen dan in de praktijk.
“Dat is voor ons een uiterst ingewikkeld opgave en daarom is het belangrijk om bij nieuwbouw ontwikkelingen in te zetten op een hoger aandeel sociaal en betaalbaar. Met 30 procent sociale nieuwbouw neemt het aandeel sociaal op de totale woningvoorraad slechts summier toe”, concludeert wethouder Rood in een brief aan de gemeenteraad.
Doemscenario
Laren moet hier serieus werk van gaan maken, voordat de gemeente niet meer te betalen is voor jongeren, starters of mensen met een kleine portemonnee. Rood waarschuwt dan ook voor een doemscenario.
“De druk op de Larense sociale huurwoningmarkt wordt nog groter en woningzoekenden met een laag- en middeninkomen zijn noodgedwongen om de gemeente te verlaten. Dit kan ook negatieve gevolgen hebben voor de sociale cohesie binnen het dorp en tussen generaties”, geeft de wethouder aan.
Bron: NH Gooi. Foto: Archieffoto