25 dec.-Bij het Goois Natuurreservaat zijn 383 vrijwilligers actief. Bijna vierhonderd mensen, die zich op één of andere manier geheel vrijwillig inzetten voor de Gooise natuur. “Traditioneel organiseren we vlak voor de kerstdagen een speciale vrijwilligersbijeenkomst. Op deze middag nemen we alle tijd voor elkaar, wisselen we de laatste nieuwtjes uit en proosten we op het nieuwe (vrijwilligers) jaar”, vertelt GNR-woordvoerder Ines van Hees. Een nieuwtje werd ook prijsgegeven: GNR trekt vanaf het voorjaar met een ‘promotiebakfiets’ de natuur in!
“Voor het Goois Natuurreservaat zijn de vrijwilligers niet alleen belangrijke denkers en doeners. Ze zijn ook de ambassadeurs voor onze Gooise natuur. Ze kennen het Goois Natuurreservaat goed, komen veel in de gebieden en zijn daarmee een enorme aanvulling van de oren en ogen van het GNR in het veld. Ook is er een hoop expertise en ervaring aanwezig in deze groep, die zij kosteloos voor ons inzetten. We zijn daar ontzettend dankbaar voor.”
Tellers, Herstellers en Vertellers
Het vrijwilligerswerk bij het Goois Natuurreservaat bestaat uit tellers, herstellers en vertellers. De grootste groep zijn de herstellers. Van Hees: “Dat zijn mensen die ons helpen met kleinschalig natuurbeheer; op hun vaste dag gaan zij aan de slag om dennetjes te trekken, broeihopen aan te leggen, snoeiwerkzaamheden te doen of invasieve exoten te verwijderen. De tellers zijn soortenkenners die helpen met het monitoren van verschillende planten- en diersoorten in onze gebieden. Denk bijvoorbeeld aan vlinders, vogels, reptielen, planten, paddenstoelen en meer. En dan de vertellers; mensen die ons helpen het verhaal van de natuur aan het publiek uit te leggen. Door het geven van excursies of lessen voor scholen, of publiek ontvangen op de zondagmiddagen in de schaapskooi Blaricum.”
Extra aandacht
Het volgen van soorten helpt het GNR om op de lange termijn mogelijke veranderingen in de biodiversiteit te signaleren. Dit gaat van grote, landelijke meetnetten waaruit de trends voor een soort zijn op te maken, tot kleinere acties waarbij vrijwilligers helpen om ontwikkelingen van dieren of planten te volgen in een nieuw natuurgebied. “We zorgen ervoor dat we alle gegevens goed in kaart brengen en wanneer nodig passen we ons beheer erop aan. Soms werkt dat juist andersom; als een bepaalde beheermaatregel nodig is, zoals onderhoud van een poel, vragen we de monitoringvrijwilligers mee te denken voor welke soorten ingrepen nodig zijn. Hun expertise helpt om maatwerk te kunnen leveren in het natuurbeheer.”
GNR-natuurfiets
Vanaf het voorjaar 2025 gaat het GNR met zijn nieuwe ‘promotiebakfiets’ de natuur in. “We gaan werken met een geheel nieuw GNR-natuurfietsteam. In ons prachtige gebied willen we iedereen die in de natuur komt genieten, met deze speciale bakfiets gastvrij ontvangen en informeren over de natuur, de cultuurhistorie en over ons werk als natuurbeheerder. We zoeken hiervoor nog vrijwilligers. Interesse? kijk dan voor meer informatie op onze website: https://gnr.nl/over-ons/organisatie/vrijwilligers/
Schaapskooi
De schaapskooi op de Blaricummerheide is al jaren een belangrijke publiekstrekker. Dit is het thuis van een kudde Drentse heideschapen. ’s Nachts slapen de schapen in de schaapskooi, die gebouwd is als een oude potstal. Van Hees: “Onze herders hadden wat extra hulp nodig. Sinds 2023 is een team ‘schaapskooi’-vrijwilligers gestart. Deze groep enthousiaste mensen bleek precies op het juiste moment gevonden, want niet lang daarna brak het blauwtongvirus uit en hadden de herders/veeverzorgers hun handen vol aan het verzorgen van zieke dieren.” Bezoekers zijn elke laatste zondag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur welkom bij de speciale themamiddag in de schaapskooi in Blaricum.
Bron en foto: Goois Natuurreservaat