19 juni.-Woensdagmiddag 10 over drie. De spanning is te snijden bij de Hoop in Blaricum. Nog een paar minuten en dan mag de gouden enveloppe open worden gemaakt waarin staat of De Hoop zich de beste IJssalon van Nederland mag noemen. Met alle ijsmakers in Nederland hebben ze de afgelopen maanden gestreden om de prijs voor het lekkerste ijs en de prijs voor de mooiste ijscreatie. De Hoop zit bij de laatste vijf. Wij in Blaricum weten natuurlijk al jaren dat ze het allerlekkerste ijs maken. Maar worden ze de beste ijsmaker van het land?
Het ging vooral om het caramel-ijs. De afgelopen maanden waren echt spannend vertelt Carolien Kooij, de eigenaar van De Hoop: ‘Tussen half april en half mei zijn we (waarschijnlijk) bezocht worden door een “mystery guest” en een vakjury. Die hebben een beoordeling gegeven van hun eerste indruk, de kwaliteit en conditie van het ijs, de hygiene en natuurlijk de smaak.’
Het staat vol met genodigden. De ballonen zijn opgehangen. De champagne staat klaar. De burgemeester heeft de laatste minuten volgepraat. We kunnen nu niet langer wachten. De gouden enveloppe gaat open en YES. Het staat er zwart op wit: Onze eigen De Hoop is de beste van Nederland. Wat een ongelooflijke prestatie een wat een grote eer. De champagne bruist in de glazen, er worden ijsjes uitgedeeld en iedereen is door het dolle heen. Een gouden prijs voor het allerbeste ijs. Gefeliciteerd.
Het feest kan beginnen.
Bron: Hei en Wei
Foto’s: Peter van Rietschoten






