4 nov.- Culinair nieuws in Laren! Ron Blauw, de man die vrijwillige twee van zijn behaalde Michelinsterren – waarvoor iedere Nederlandse chefkok een moord zou doen- in het putje gooide, opent dit voorjaar in ‘De Coeswaerde’ de Ron Gastrobar Indonesia, een één-op-één-kopie van zijn zaak in Ouderkerk aan de Amstel.
Samen met ‘De Gouden Leeuw’ was dit pand in bezit van de Larense horecafamilie Pandelaar. In de archieven staat ‘de eerste’ Pandelaar vermeld als Coppen Pangelaer (1480). Rond 1640 veranderd in Pandelaar ( ‘huis (pan) op een open plek (laer)’.
De Pandelaars, erfgooiers, waren kasteleins, boeren, herbergiers, grutters en bakkers. Het archief vermeldt ook Hein Pandelaar, een wethouder die ‘De Gouden Leeuw’ runde en in 1887 verantwoordelijk was voor de bouw van ‘De Prinsemarij’. De kosten voor dit nieuwe gemeentehuis naar een ‘oud-hollands/neo renaissance’ ontwerp van J.C. Jurriëns bedroegen 8000 gulden. Zoon Krelis nam ‘De Gouden Leeuw’, een combinatie van bakkerij, café, melkhandel, paardenwissel, logement en boerderij, van zijn vader over. Na zijn dood werd het etablissement gesplitst. De jongste zoon kreeg het café, de oudste het winkelgedeelte dat aan de voorkant een bakkerij werd, jaren later uitgebreid met een automatiek naast het ‘Kroegje van Hamdorff’. Eind jaren zestig stopte de hardwerkende Cor sr. de bakkerij en begon samen met zijn vrouw Elly ‘De Coeswaerde’, een pannenkoekenhuis met zes verschillende soorten! Met 25 couverts liep het storm, vertelt zoon Jan later: “ We hadden in het begin maar een beperkt aantal pannenkoekenborden. Er was dus een probleem als er tegelijk meerdere families binnenkwamen. Dan werd het snel afwassen.” De zonen Jan en Cor jr. namen het bedrijf in 1979 van hun ouders over. En met succes: Margriet en NRC Handelsblad roemden het gezellige pannenkoekenhuis. Begin jaren negentig kochten ze – ondernemend als zij waren- het oude gemeentehuis en politiebureau ‘De Prinsemarij’, destijds dus geïnitieerd door hun betovergrootvader. Het rijksmonument werd samen met de enthousiaste wethouder Fok Bierlaagh prachtig in oude stijl gerestaureerd en omgevormd tot restaurant .‘De Gouden Leeuw’ werd uitgebaat door Cees en Jeanne Pandelaar. . . Toen ik eind jaren zestig net met Annemarie omging , maakte ik hun menukaart en (pen) tekende Annemarie het pand als wijnetiket voor Tim Bitter. Ben Pandelaar, de latere eigenaar van Nick Vollebregt’s jazz-café stond toen in de keuken. Nooit heb ik lekkerder pindasaus geproefd Regelmatig moest ik bij Endemol uit eten met presentatoren en mogelijke sponsors. Ik ging graag naar hun sfeervolle restaurant. Op het eind vroeg ik Cees voor mijn gast en mijzelf bij de koffie een portie poffertjes. Waarop Cees resoluut naar buiten liep, op zijn vingers floot en Marcel Hilhorst toeriep “Tweemaal.” Na Cees en Jeanne verdween het Larense gevoel uit hun zaak: BeauBourg, De Heeren van Aubère, Aubère en op het ogenblik bar Brink 20, vertegenwoordigen meer een ‘Goois gevoel’. Jan Pandelaar vertrok uit ‘De Coeswaerde’ en verkocht het aan Coby Ginkel uit Zeewolde die het omdoopte tot restaurant ‘Beide Buren’. En na het overlijden van Ben veranderde ook Nick Vollebrechts jazz café van eigenaar. En toen ‘De Prinsemarij’ onlangs voor miljoenen werd verkocht, verdween definitief de horecafamilie Pandelaar uit ons dorp.