11 febr.- Het is het alweer vier maanden geleden dat onze hond Doortje, ons `Cotonnetje’ uit Saint Georges sur Meuse , op hoge leeftijd- zeventienenhalf jaar- overleed.
Achter in de tuin ligt ze in een mooi art deco grafje waarop een meisje -gebeeldhouwd- dat een mandjevol puppies tilt boven een mooie rooie Skimmia. Iedere dag wel een plek en gelegenheid voor mijn vrouw Annemarie stil te staan bij het liefste dat ze had.
‘En komt er nieuwe?’ Moeilijk, want na een kwart jaar overheerst het dagelijks gemis nog steeds; dat wakker worden, geen eten hoeven klaar te maken, die lege blik in het huis bij terugkomst van het boodschappen doen. Onzichtbaar loopt ze er. Ook die bezorgdheid voor haar van de laatste maanden blijft als een automatische reflex. Zoals onlangs dat elastiekje dat knapte en verdween ergens onder mijn bureau. Die schrik. Waar ligt het. Slecht voor haar maag als ze het opeet.
Zullen we dan maar weer Anne Delien van de Belgische kennel Blue Moon Cottage bellen waar Doortje, nog geen week oud, werd gepresenteerd als puppie, zo groot als het viooltje in de palm van Anne’s hand?
Een ander cotonnetje is voor ons toch geen optie. De nieuwe prinses zou alleen maar vergeleken worden met Doortje I. Ik dacht aan Barbra Streisand die haar 14-jarige schoot-cotonnetje Samantha vlak voor haar overlijden liet klonen. Niet een, maar twee keer volgens het Amerikaanse showblad Variety dat verder onthulde dat die aaibare kloonhondjes -Miss Scarlett en Miss Violet- haar liefst 100.000 dollar kostten.
Annemarie en ik zijn langzamerhand wel aan een nieuwe huisgenoot/familielid toe. Vooral als we tijdens onze hondenloze ommetjes waar Annemarie ruim aandacht heeft voor andermans dogs, nieuwe namen verzinnen als Scrappy, Snuffel, Lady en Happy.
Ook tijdens het bekijken van puppy sites op Internet smelt ze. Of het nou een Norfolk Terrier, een toy Labradoodle ,of Pomeriaan is. De gretigheid wordt alsmaar groter. Maar waar vind je tussen de jaarlijks 150.000 in Nederland verkochte honden betrouwbare informatie over dat ras, die gekruiste zwerfhond of dat vuilnisbakkie?
80.000 jonkies zijn afkomstig uit illegale puppy fabrieken. Tientallen miljoenen worden er verdiend. Diewertje Kuijpers van het onderzoek platform Follow the Money (FTM) zocht het uit en ontdekte dat criminelen woekerwinsten behalen door puppy’s onder erbarmelijke omstandigheden op te voeden en voor hoge prijzen door te verkopen. Haar eigen hond Jack was afkomstig uit een Belgisch kennel waar 402 ondervoede honden werden aangetroffen. Na drugs is het de meest lucratieve handel.
Maar hoe weet je zeker dat je puppyverkoper ter goeder trouw is? Kuijpers verwijst naar de prijs van de puppy’s: ‘Een betrouwbare rasfokker die quitte wil spelen moet minimaal 1.800 euro vragen.’
Ook gretigheid is een slechte leermeester. ‘Als je haast hebt moet je gaan zitten’. Dat is mijn eigen ‘wijsheid’. Neem er de tijd voor. Annemarie en ik hebben dan ook besloten een rashond te nemen.
We hebben een keurige brief geschreven naar de fokster die op haar site aangaf een nestje te verwachten in de zomer. We kregen een aardige brief terug en staan nu op een wachtlijst. Afwachten dus maar of het lukt.
Of zou er alsnog een hond op een andere manier op ons afkomen? Bol an mensen, heeft u het voorjaar al geroken? Allez de bossen in, met of zonder (leen) hond.
LEO JANSSEN