10 juni.-
Nog twee weken en dan vieren we het feest van Sint Jan, patroon van Laren. Ik ken Laarders – zo vol zijn ze ervan- die denken vóór en ná Sint Jan; die diepgewortelde ‘traditie’ waarin eens per jaar de eeuwenoude Sint Jansprocessie de zondag het dichtst bij 24 juni, naamdag van Johannes de Doper, vertrekt als bedevaartocht vanuit de Sint Jansbasiliek via de openbare weg naar het Sint Janskerkhof en na de Eucharistieviering aldaar weer terugkeert naar de ziel van het dorp als sacramentsprocessie.
Een uiting van geloofsbeleving. ‘De getuigenis op straat’. Voor Laarders buiten ons dorp, een reden om terug te keren naar geboortegrond en familie. Duizenden lopen mee of staan langs de kant.
Honderden vrijwilligers zijn bij de ‘traditie’ betrokken. Van het bouwen van de erepoorten en het knippen van de heggen tot het plaatsen van Sint Jannekes als bermaltaartjes op de route. Een dorpsgevoel.
‘In het mondaine Laren gaat Onze Lieve Heer één weekend voor’, zeg ik de oud- voorzitter van de Historische Kring Karel Loeff na.
Twintig jaar geleden nam ik samen met hem, pastoor Vriend en de Broederschap van Sint Jan – de organisatoren van de religieuze tocht- het initiatief om een nieuw standaardwerk te maken en uit te geven over dit relict uit het rijke roomse leven. Net gestopt met televisie wilde ik deze unieke ’Larense traditie’ waar ik als kind de mooiste herinneringen aan had, samen met gerenommeerde wetenschappers en kunsthistorici beschrijven.
Als Hilversums jochie liep ik van jongs af aan mee als misdienaartje en genoot na afloop van de feestelijke sfeer rond de Coeswaerde. Het dorp Laren had, al kon ik het toen nog niet zo verwoorden, intuïtief een soort aspiratieniveau voor mij. Overigens, mijn oudste zus Tiny vertelde me bij de presentatie van het boek in Singer (2005) heel verrassend dat mijn moeder me als baby na afloop van de processie nog gezoogd had. ( ‘Apocrief of niet, zusje’, glimlachte ik,’ een goed verhaal!’.)
Het boek dat Karel en ik hadden gemaakt met productionele hulp van broedermeester Henriëtte Zwanikken werd gelukkig omarmd door dorpsgenoten en was snel uitverkocht. Totdat ik een paar jaar later door Karel werd opgebeld: ’Ons boek ligt voor een appel en een ei te koop in Bussum. Er bleek door een boekhandelaar uit een failliete boedel zo’n honderd boeken te zijn opgekocht. Ik wist van die door de drukker achtergehouden stapel niets en kocht ze terug. Een bevreemdende story.
Het boek is destijds door ons met veel passie en enthousiasme gemaakt. Toch wordt het tijd om de ‘Sint Janstraditie’ te herijken. ‘Traditie’ staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. Het moet voortdurend gevoed, omarmd, bevestigd en gecultiveerd worden om zijn vitaliteit te behouden. Het was de nu afscheidnemende pastoor Jan Vriend die mid jaren tachtig de Sint Janstraditie overeind hield door de hevig conflicterende partijen van toen, als ‘de moderne parochieraad’ en ‘het traditionele St. Janscomité’ weer met elkaar te verbinden en te integreren.
Met diezelfde creativiteit ligt er een uitdaging voor de nieuwe pastoor en de Broederschap van Sint Jan om de Sint Janstraditie – het klinkt paradoxaal- in een tijd van secularisatie te verbreden. ‘God verdween dan wel uit Jorwerd’, maar ‘Sint Jan niet uit Laren!’
Leo Janssen
ALLES WAT U WILT WETEN OVER DE LARENSE SINT JANSTRADITIE DOOR LEO JANSSEN (22 JUNI BRINKHUIS)
6 juni.-Wilt u alles weten over de Sint Jansprocessie, het feest van Sint Jan de Doper in een boeiend verhaal vol anekdotes, films en foto’s kom dan naar deze lezing op woensdag 22 juni om 14:00 (tot ca 16:00-16:30 uur) van Leo Janssen, mede auteur en uitgever van het boek ‘Getuigenis op straat’ en daarnaast verzamelaar van schilderijen over de processie. De Sint Jansprocessie wordt dit jaar gehouden de zondag het dichtst bij 24 juni( naamdag van Johannes de Doper, de patroon van Laren) op zondag 26 juni en begint om 11:00 uur. U zult na deze lezing met andere ogen de processie bekijken.
Boek je kaartje voor maar € 5
TICKETS
Datum: 22 juni Tijd:
Brinkhuis LarenTelefoon:035-7513991E-mail:reserveren@hartvanlaren.nl