27 aug.- Ansichtkaarten (‘aanzichtkaarten’) – als er geld voor was – waren aan het eind van de negentiende eeuw voor menig ontvanger vooral een souvenir uit ‘een andere wereld’, een voorstelling van datgene wat werd bewonderd of verbazing wekte. Iets dat was beleefd of zeker nog gezien moest worden.
De bijzondere collectie van de 86-jarige Wiet de Boer (voor de ouderen onder ons, Louis ‘van Henk van Hein’) telt er talloze voorbeelden van. Ruim 3000 afbeeldingen met betrekking tot Laren.
Wie door de honderden pagina’s met keurig in plastic hoesjes gestoken ansichtkaartenverzameling struint, ontmoet ‘het dorp van De Boers jeugd’ en ziet hoe die wereld van eenvoudige katholieke boeren- en wevers, kunstenaars en toevallige passanten fotografisch tot leven komt: eenvoud en sjiek poëtisch verbeeld. Voor ‘buitenlanders’ zoals bezoekers aan Laren door de oorspronkelijke bewoners werden genoemd, was er in ons dorp veel te zien en te beleven.
Van spartelen in de ondiepe vijver bij ‘De Hut van Mie‘ tot dansen in de zomertuin van Hotel Hamdorff: ‘Laren the Saxon Village’. Wiet de Boer, oud- gemeenteraadslid en voormalige secretaris en oprichter van de Historische Kring, heeft over ‘het Laren van weleer’ een aantal ‘prentenboeken’ samengesteld. Als een chaotisch reiziger in eigen dorp, houdt hij ervan mensen, plekjes en gebeurtenissen te beschrijven. Als het aan hem ligt, het liefst met 13 ansichtkaarten op één bladzijde. Hij is er vol van, zo stroomt hij ervan over.
Van dorpsgek tot dorpspastoor, over eigenzinnige boeren en sjieke buitenlui, achter de honden- en bakkerskar, onder schilders- en filosofen, tussen Erfgooiers en Larinezen, met Sint Jan en Larense zomerkermis, over bos en hei, te midden van villa’s en monumentale boerderijen, langs heggen en hagen. Vaak aangevuld door een fiets- en wandelroute, of willekeurig gekozen schilderij.
In mijn ogen is hij een naïef dorpschroniqueur, uniek in de zin zoals er prachtige en door velen bewonderde naïeve schilders zijn. Het hele doek gevuld, geen centimeter onbeschilderd, en gecommuniceerd uit het hart zonder filter met een grote passie voor het onderwerp. Met titels als ‘Laren in vervlogen tijden’, ‘Wandelen door Oud Laren’, ‘Tijdsbeeld Toen en Nu’ en ’Laren van A tot Z’ daagt hij door zijn manier van samenstellen de lezer uit. De vergeelde en vaak beduimelde fotografieën zijn niet een serie snapshots achter elkaar uit een voorbij verleden, maar tonen trefzeker de zeggingskracht van een dorpsgemeenschap die haar identiteit heeft gevormd en bepaald en deze voor de toekomst levendig houdt. Aan het einde van dit jaar verschijnt ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Historische Kring De Boers vijfde boek. ‘Straten en personen in het oude dorp Laren vanaf 1850 tot 2020.’ Meer dan interessant omdat er in de loop van de tijd nogal wat straatnamen gewijzigd zijn. Hoe zagen die straten er vroeger uit? Wat voor soort winkels bepaalden het beeld? Nu hebben we een Jumbo en Albert Heijn, toen waren er maar liefst 23 kruideniers. Wie waren het? Hij vertelt erover. En kledingwinkels? In de jaren vijftig was er maar 1. Ik kijk er naar uit. Bol an mensen,. Geniet van je vrije weekend!
Leo Janssen
Rubriek in Laarder Courant De Bel
En… De Lindenhoeve, de rijksmonumentale boerderij waar de Historische Kring zetelt, gaat in deze coronatijd vanaf 2 september beperkt open op woensdagmiddag tussen 13.00 uur en 15.30 uur. De beperkte openstelling is bedoeld om belangstellenden gelegenheid te geven vragen te stellen, publicaties aan te schaffen of schenkingen te brengen.