23 febr.- Vorige week kreeg ik een mailtje van wethouder Jan van Midden. Hij had een gesprek gehad met een ‘bijzonder gezelschap’ onder aanvoering van de 82-jarige mevrouw Drukker uit Amsterdam van wie hij een stuk grond had gekocht aan de Diepenbrocklaan dat jarenlang door de gemeente oneigenlijk was ‘gebruikt’.
Op de vraag van de wethouder hoe haar familie ervan in bezit was gekomen, vertelde ze dat het deel uitmaakte van waar haar grootmoeder oorspronkelijk had gewoond: landgoed ‘De Herdershoeve’.
Als kind was ze er tijdens de oorlog wel eens geweest. Ze herinnerde zich de tennisbaan en twee schapen Rokje en Broekje. En dat ze aan het eind van de oorlog Winston Churchill had gezien die in 1946 in Laren een korte stop maakte bij de Rijksweg ( de huidige A-1) waaraan de immense villa lag.
Ze zou meer van de geschiedenis willen weten en vroeg of hij iemand wist. Hoewel ik geen historicus ben, maar graag de verhalen van Laren wil vertellen, dook ik erin. ‘De Herdershoeve’ werd bewoond door de in beurskringen zeer gerespecteerde hoekman Wil(he)l(e)m Drukker.(1880-1948) Namens de Neutrale Partij nam hij zitting in de Larense gemeenteraad van 1927-1931, aansluitend was hij tot september 1935 wethouder.
‘De Herdershoeve’ is vernoemd naar zijn vrouw Wilhelmina (1880-1945) die van haar meisjesnaam De Herder heette. Bij mijn zoektocht word ik geholpen door André de Valk, Wiet de Boer, Gerard Morsink en Aaldrik Hermans. Schitterende (lucht)foto’s sturen ze per mail. Op de oudste ansichtkaart staat de immense villa verrassend beschreven als ‘Huize Henriëtte Hoeve’.
Het kan niet anders hoor ik een dag later van neef Jan-Willem Drukker, hoogleraar design in Delft dat daarmee Henny bedoeld wordt, de jongste zus van zijn vader Jan en oom Wilhelm. Het monumentale pand is ontworpen door de vermaarde architect Wouter Hamdorff, neef van visionair, hotelier en oud-wethouder Jan Hamdorff. Het was zijn eerste grote opdracht.
’De moderne architectuur heeft zich hier bewonderenswaardig goed aangepast aan het prachtige Larensche landschap, het geheel is zowel ’s zomers als ’s winters van een zeldzame bekoring’ staat onder een illustratie uit de jaren dertig.
Ook de bloeiende brem in het voorjaar wordt als schilderachtig tafereel beschreven. De impressionist Cornelis Vreedenburgh koos het tot onderwerp voor een olieverfschilderij dat een paar jaar geleden onder de hamer ging bij Christie’s voor een kleine 6000 euro.
Meerdere malen wordt ‘De Herdershoeve’ genoemd bij ongelukken met de Gooische stoomtram op de nabijgelegen beruchte kruising van Rijksweg-Hilversumseweg: acht arbeiders uit Amsterdam en Haarlem zwaar en zeer zwaargewond. Ook de brem vliegt in de fik.
‘Tot grote schrik van ‘De ‘Herdershoeve’ noteert de verslaggever, ‘stond plotseling het grote grasveld voor het huis in lichte laaie, het knetterde dat het een lust was. Oorzaak ‘de voorbij dampende smokende en vonken strooiende, gevaarlijke stoomtram.
Als wethouder kwam hij met de directie in conflict en weigerde voor zijn schofferingen excuses aan te bieden. Bij de uitbreiding van de Rijksweg met de bouw van het viaduct, werd de villa afgebroken.
De laatste jaren woonde er een commune met de nu veel geroemde schrijver Herman Koch. Daarover een volgend keer én hoe de Joodse Willem Drukker de oorlog in zijn kapitale villa overleefde. Bol an mensen, wat een verhalen aan de andere kant van het dorp.
Leo Janssen
Illustratie’s: André de Valk, Wiet de Boer, Gerard Morsink