9 nov.-De boekenbon die ik kreeg als compensatie voor de door mij gehouden dorpswandeling tijdens de ‘Vitaliteitsweek’, werd afgelopen vrijdag gretig door mij ingewisseld bij Annelies’ Larense Boekhandel voor ‘Alles gaat op vroeger terug’, de biografie over journalist, toneelschrijver, zanger, acteur en televisiepresentator, maar bovenal begenadigd interviewer Ischa Meijer
28 jaar is het alweer geleden dat hij plotseling op 52-jarige leeftijd overleed.
Ischa was een fenomeen, beroemd, berucht, geducht en onweerstaanbaar geestig, aldus de achterflap van Ischa’s literaire levensverhaal, liefst 494 bladzijden lang.
‘Als je er eenmaal in bent begonnen, laat het je niet meer los, zo fraai en meeslepend is het geschreven door Annet Mooij’, aldus Frits Spits in zijn Radio 1 programma ‘de Taalstaat’
Ischa Meijer leerde ik kennen als televisieproducent van ‘De 5 uurshow’, het dagelijks live uitgezonden televisieprogramma vanuit een studiotje tegenover het kantoor van RTL aan de Franciscusweg in Hilversum. Het was de begintijd van de commerciele televisie en de eigen studiofaciliteiten van RTL moesten optimaal worden benut.
Ischa maakte begin jaren negentig op de late avond voor RTL5 zijn met fraai lichtblauwe neonletters gedecoreerde talkshow I.S.C.H.A., geproduceerd door Joop van den Ende.
Als wij van John de Mol Produkties klaar waren met de rechtstreekse uitzending, dan werd de studio snel omgebouwd zodat Ischa later die avond zijn programma kon opnemen.
Vergezeld van een producer zocht hij rond een uur of zeven zijn kleedkamer op, maar het gebeurde ook regelmatig dat hij alleen naar de studio kwam. Ik haalde dan bij ‘de bar’, onze publieksruimte, vaak iets voor hem te drinken en maakte een kort praatje.
Hij stelde dat zo op prijs dat hij later in de Nieuwe Revue het had over het feit dat hij goed bevriend was met de producent van de 5 uur show. En toen Annemarie en ik hem in Amsterdam tegenkwamen in de Runstraat waar wij op vrijdag meestal uit eten gingen, dan was hij zeer vriendelijk voor mijn vrouw en geïnteresseerd in haar werk en of ze het wel volhield dat ik dat ik door mijn werk zo vaak van huis was. Alle aandacht voor haar.
Ook produceerde ik in die tijd het programma Koken met *** met topkok Cas Spijkers. Als Ischa toevallig in het weekend naar de uitzending gekeken had, dan kon hij het niet nalaten op maandag luidkeels erop te reageren bij de ‘ 5uurshow-nazit’ in ‘de bar’. Over de hoofden van het studiopubliek schreeuwde hij bij binnenkomst in de deur: ‘De eend van Cas was niet gaar!’ Hilariteit alom.
Later in het seizoen – in een serie van 13- produceerde ik voor de VARA het televisieprogramma ‘Tien voor Taa’l’, de taalwedstrijd tussen Nederland en Vlaanderen.
Ischa kende het programma , kwam naar mij toe en vroeg of hij ook een keer mee mocht doen, maar wel op één voorwaarde. Dat hij in het panel bij de Belgen zijn Vlaamse evenbeeld, net zo berucht en beducht in zijn land als Ischa in ons land, zou treffen: de journalist, tv persoonlijkheid en hoofdredacteur van HUMO, Guy Mortier.
Mortier nam de uitdaging aan.
Ik mocht de generale repetitie doen op de studiovloer zodat Robert Long zich in alle rust op de taalvragen en opdrachten voor beide teams kon voorbereiden.
De televisieopname werd door Ischa en zijn team glansrijk gewonnen.
Trots dat hij de Vlamingen en met name Guy Mortier ’taalkundig’ had gevloerd, vroeg hij dit glorieuze moment samen met mij op de foto vast te leggen, de Tien voor Taal trofee, pontificaal in de lucht houdend.
Uitvoerend producent Mariëtte Nieuwboer en ik bedankte na de studio opname meer dan hartelijk de Vlamingen voor hun komst naar ‘Tien voor Taal’ en wensten ze een goede reis terug.
Guy Mortier vroeg ik op de valreep – Ischa op de achtergond meeluisterend- hoe hij de uitzending en de nederlaag – wat niet vaak bij de Belgen voorkwam- ervaren had. Hij antwoordde: ‘Dit, dit is erger dan kiespijn’.
Bol an mensen, dit weekend duik ik verder in de biografie!
Leo Janssen
.
Annet Mooij
Alles gaat op vroeger terug. Ischa Meijer (1943-1995)
Prometheus; 494 blz. € 39,99