22 nov.- Deze column schrijven is lastig voor mij. Want we maken op dit moment een heel zware tijd door. Onze schapen en runderen worden geteisterd door blauwtong. Een virusziekte die zo snel om zich heen grijpt dat in heel Nederland sinds begin september dagelijks ontzettend veel dieren de strijd verliezen.
Ze krijgen hoge koorts, gezwollen tong en lippen en pijn en ontsteking in de hoeven. Ze eten niet meer, liggen veel en lopen kreupel. Het is vreselijk om te zien. Een vaccin is er nog niet. Niet in Nederland. Tot die tijd hebben wij, als herders-veeverzorgers van het Goois Natuurreservaat, besloten op stal te blijven met de kudde. Alleen als het goed koud wordt, gaan wij de hei weer op. Dan zijn de knutten, insecten die de ziekte overbrengen, minder actief. Of dat nog lukt deze winter? Ik heb er een hard hoofd in.
Onze runderen worden ziek, maar knappen na een week ‘griep’ weer op. Bij de schapen hebben we nu 24 dieren verloren. En er zijn er nog zo’n 30 in de ziekenboeg. Zij worden behandeld met pijnstilling en antibiotica waar nodig. Het positieve nieuws is dat er ook ruim 30 schapen terug zijn in de groep gezonde dieren. En gelukkig is de ziekte niet besmettelijk. Vanwege het blauwtongvirus hebben we besloten om de schapen en de runderen deze winter niet te laten dekken. We hebben komend voorjaar dus helaas geen kalfjes en lammetjes.
Ik wil alle schapenhouders, melkveehouders en dierenartsen in deze moeilijke tijd heel veel sterkte wensen…
Rozenn Le Buhan, hoofd veeverzorging en herder GNR