17 apr.-Het bestuur van het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft Carla Kersbergen met ingang van 1 mei benoemd tot directeur-rentmeester. Zij volgt daarmee Karin Kos op, die sinds 2019 leiding gaf aan het GNR en onlangs vanwege gezondheidsredenen stopte. Kersbergen was afgelopen maanden al de waarnemend directeur-rentmeester bij het GNR, naast haar functie als teamleider. Het bestuur vertrouwt er daarom op dat zij op deskundige wijze leiding gaat geven aan het Goois Natuurreservaat. Kees Jan Dosker, voorzitter van het GNR: “Als voorzitter ben ik verheugd dat we een waardige opvolger gevonden hebben voor Karin Kos. In de afgelopen periode hebben we als bestuur al kunnen ervaren hoe Carla Kersbergen haar rol met veel inzet en deskundigheid heeft ingevuld. Intern in het aansturen van de organisatie, extern in het verder oppakken van het netwerk en belangrijke relaties. Daarnaast is ze een verbindende schakel geweest tussen bestuur en organisatie.”
Kersbergen (57) is opgegroeid in Brabant. Voordat ze naar ‘t Gooi kwam, woonde en werkte ze langere tijd op Texel. Sinds juli 2019 is ze werkzaam bij het Goois Natuurreservaat. Ze studeerde van 1985 tot 1991 biologie aan de Wageningen Universiteit en behaalde daarna haar eerstegraads lesbevoegdheid. Na haar studie is zij begonnen als opleidingsdocent natuuronderwijs op een pabo. Ze heeft in 2014 een master bestuur- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht afgerond. Ook is zij auteur van het pabo-leerboek Natuuronderwijs Inzichtelijk waarvan inmiddels de vijfde druk is verschenen.
Voor haar periode bij het Goois Natuurreservaat vervulde Kersbergen verschillende managementfuncties bij de gemeente Texel en bij het natuurmuseum & zeehondenopvang Ecomare. Op dit moment is ze toezichthouder in de Raad van Toezicht voor de scholenkoepel Kopwerk/Schooltij. Als rode draad in haar loopbaan ziet zij het samenbrengen van mens en natuur.
Balans
In de functie als directeur-rentmeester bij het GNR komt voor haar alles samen, geeft zij aan. “Als natuurbeheerder in een stedelijke omgeving is het vinden van de balans tussen versterking van de natuur en de toenemende recreatiedruk, een belangrijke uitdaging. De natuur de ruimte geven is waar het Goois Natuurreservaat voor staat. Daar zie ik voor de organisatie een belangrijke rol door letterlijk de ruimte ‘te nemen’ en actief grond te verwerven en natuur te herstellen waar dat mogelijk is. En soms figuurlijk, door ruimte in te nemen in het debat zodat we de natuur een stem geven.”
Draagvlak
“Dit werk kan het Goois Natuurreservaat niet alleen. Draagvlak voor wat we doen is essentieel. Het Gooi biedt daarvoor meer kansen dan waar ook: de natuur is dichtbij huis en mensen voelen zich betrokken. Samen met bewoners, vrijwilligers, bestuurders, gemeenten en partners kunnen we ervoor zorgen dat onze natuurgebieden ‘ten eeuwigen dage’ behouden én toegankelijk blijven.” Bron: BEL Nieuws Foto: Tjitske Sluis