26 apr.-Discriminatie.nl Gooi en Vechtstreek heeft in 2023 iets meer meldingen van discriminatie van inwoners uit deze regio ontvangen dan het jaar ervoor: 127 tegenover 123. De belangrijkste redenen om te melden waren: herkomst/huidskleur, handicap/chronische ziekte en geslacht.
Wel ligt het aantal meldingen lager dan in 2020 (161) en 2021 (140). In die jaren waren er echter ook veel meldingen met betrekking tot de coronamaatregelen in die periode. Terwijl in 2020 en 2021 nog 54, respectievelijk 42, meldingen over de coronamaatregelen bij het Meldpunt binnenkwamen, waren dit er in 2022 nog slechts vijf en in 2023 één, aldus het meldpunt. “Al met al kunnen we de conclusie trekken dat er in onze regio sprake is van een stijging van het aantal meldingen van discriminatie op wettelijke gronden.”
De meest voorkomende terreinen waarop discriminatie afgelopen jaar werd gemeld zijn: collectieve voorzieningen, commerciële dienstverlening en de openbare ruimte. Discriminatie op grond van herkomst blijft net als in voorgaande jaren de belangrijkste reden om te melden. In 2023 ging bijna de helft (58 van de 127) van alle meldingen over deze vorm van discriminatie. Dit werd het vaakst gemeld op het terrein van de openbare ruimte, en op het terrein van de collectieve voorzieningen en de arbeidsmarkt.
Herkomst
Discriminatie op grond van herkomst werd ook redelijk vaak gemeld waar het ging om huisvesting, conflicten met buren en ongelijke behandeling in het onderwijs. Ook ontving het meldpunt klachten over onderscheid op grond van herkomst in de media en door de politie/het OM, maar minder dan in voorgaande jaren.
Een andere vaak gemelde vorm van discriminatie in 2023 betreft onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte (15 meldingen). Met name op het gebied van toegankelijkheid in de commerciële dienstverlening en de horeca, en van (on)gelijke behandeling bij toegang tot collectieve voorzieningen en huisvesting. Onderscheid op grond van geslacht staat met 13 meldingen op nummer drie in de top van de meest gemelde wettelijke gronden van discriminatie. In de helft van de gemelde gevallen ging het om ongelijke behandeling van vrouwen ten opzichte van mannen in dezelfde situatie, bijvoorbeeld over ongelijke beloning voor gelijk werk.
Collectieve voorzieningen
Voor 2023 is in de Gooi en Vechtstreek een belangrijke verschuiving zichtbaar voor wat betreft de terreinen waarover het vaakst melding is gedaan van discriminatie. Hoewel nog steeds een redelijk aantal meldingen (16) over arbeidsmarktdiscriminatie werd gedaan, kwamen de meeste discriminatiemeldingen (28) binnen over collectieve voorzieningen. Inwoners die ontevreden zijn of problemen ervaren bij toegang tot of gebruik van dienstverlening van (semi) overheidsinstanties meldden dit in toenemende mate. Het ging vooral om omstreden behandeling of vijandige bejegening op grond van herkomst, maar ook op niet-wettelijke gronden.
Net als voorgaande jaren zijn meldingen van discriminatie in de openbare ruimte toegenomen. Het ging hier om discriminatoire uitingen op straat op grond van herkomst, seksuele gerichtheid en godsdienst. Ook klachten over commerciële dienstverlening en huisvesting namen in 2023 toe. In meer dan de helft van de gevallen ging het hierbij om ervaren discriminatie op grond van herkomst of huidskleur.
Erover praten helpt
“Discriminatie heeft veel impact op iemands persoonlijke leven en welzijn”, aldus klachtconsulent Bernd Buiting bij Discriminatie.nl Gooi en Vechtstreek. “Het kan gevolgen hebben voor je werk, je opleiding en je sociale leven. Erover praten helpt. En mogelijk kan je ermee voorkomen dat het opnieuw gebeurt, bij jouzelf of bij een ander. We merken dat de wederpartij een klachtenbrief van ons meestal serieus neemt. Doordat wij kunnen verwijzen naar het juridisch kader en ons netwerk, hebben wij vaak meer impact en kunnen we meer bereiken. Je staat er niet alleen voor.”