12 mei.-De Historische Kring Laren (HKL) liet nummer 168 van zijn Kwartaalbericht verschijnen, het tweede nummer van dit jaar.
Een tweede nummer wordt jaarlijks traditiegetrouw voor een deel aan de Tweede Wereldoorlog gewijd. De Larense historicus Aaldrik Hermans schreef samen met de gepensioneerde Bilthovense arts Evert Theunissen een artikel over de Joodse onderduikster Renée Fink (geboren 12-12-1937). Zij zat als kind ondergedoken bij de familie Van den Brink aan de Lingenskamp 21 in Laren. Haar uit Bilthoven afkomstige ouders en haar oma van vaderskant werden vermoord in Auschwitz. Renée Fink, woonachtig in Amerika, was uitgenodigd om haar verhaal te vertellen bij de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei.
Teun Koetsier en Ineke Hilhorst kregen het originele Huishoudboek van Flora Hamme (1892-1962) in handen. Zij was hoofd van de huishouding in de Berg-Stichting, het tehuis voor Joodse kinderen. Van de bewoners van de Berg-Stichting werd in de oorlog de helft vermoord, 48 kinderen en 4 stafleden. De anderen overleefden, vooral door het heldhaftig optreden van de niet-Joodse directeur Jan Reitsema. Het dagboek geeft een heel goede indruk van het leven in zo’n Joods kindertehuis. Flora Hamme stopte eind 1942 met bijhouden van haar Huishoudboek, ze dook onder aan de Vredelaan in Laren. Op 4 mei 1945 begon ze weer met aantekeningen. Teun en Ineke leenden het dagboek van Maurits Cohen (1934), een van de overlevende kinderen (zie Kwartaalbericht 165, 3-2023). Het dagboek wordt overgedragen aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam.
Redacteur Cees Meijer verdiepte zich in de geschiedenis van de LarenseWoningbouwvereniging (WBV) van Erfgooiers. De aanleiding is de dreigende sloop door woningbouwcorporatie Gooi & Omstreken (G&O) van een aantal woningen aan de Smeekweg, Ericaweg en het Klooster. In 2018 fuseerde WBV Erfgooiers met G&O.
Archivaris Gerard Morsink leverde een bijdrage over de eerste steenlegging op 13 mei 1924 voor de kerk die in 1937 Sint Jansbasiliek zou worden. Op een plattegrond is te zien welk deel van de voormalige Waterstaatskerk eerst afgebroken moest worden, voordat de bouw van de nieuwe kerk kon beginnen. Ook is daar nog een vijver op te zien die in de tuin van de pastorie lag.
Vijftig jaar geleden, 7 juni 1974, bezocht Koningin Juliana het Gooi. Zij was ook in Laren, Gerard Morsink dook van dit bezoek een aantal leuke foto’s op. De aanleiding was de oprichting van het Gewest Gooiland om zodoende tot betere samenwerking te komen. Peter Vos en Wim Keizer maakten een artikel bij de foto’s.
Onze redacteur Bep De Boer komt met een verhaal over de beeldhouwer Eduard Jacobs, bekend van o.a. de Van Wulfenbank en de Mauvepomp. In zijn rubriek straatnamen besteedt hij ditmaal aandacht aan het Graafland.
Eric Snelders is als HKL-vrijwilliger niet alleen redactielid, maar ook advertentieacquisiteur en ledenadministrateur. Hans Schaapherder zet hem flink in het zonnetje.
Losse nummers van het Kwartaalbericht zijn voor € 9,50 te koop bij Bruna Laren. Ze zijn ook te koop in de Lindenhoeve (geopend op zaterdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur) .