29 mei.-Filmhuis Bussum stroomde vanmorgen vol met scholieren, docenten en filmprofessionals voor de grote finale van de derde editie van het Goois Scholen Film Festival. Een vakjury, bestaande uit acteur Yannick de Waal, dramaturg Jet Smit en editor Robin de Jong, koos uit de shortlist van 21 films twee winnaars. De hoofdprijs – de felbegeerde Gouden Labradoodle – ging naar ‘The Abandoned House’ van Gustav, Yihan, Arina, Thomas, Nivrith, Alex, Matei, Alexey en Siyanda van de International School Laren.
De film ‘Het Sollicitatiegesprek’, gemaakt door Julie, Claire, Annabel en Sammy van het Goois Lyceum, ontving een vakprijs voor Beste Regie. Er waren Special Mentions voor ‘Noortje Nijlpaard’ van het Vituscollege en van de International School ‘Watchful Little Eye’ en ‘Stress’.
Spotlight
Alle prijswinnaars werden op het podium in de spotlight gezet. De prijzen werden uitgereikt door de juryleden en het geheel werd met veel verve gepresenteerd door Jefferson Yaw Frempong-Manson. Voor het eerst is er ook een Publieksprijs uitgereikt tijdens het Goois Scholen Film Festival. De aanwezigen in de volle zaal stemden met grote meerderheid voor de film ‘Brak’ van het Goois Lyceum. Finn, Ties, Leonoor, Mauro, Sveder, Boris, Jules en Haydn mogen met hun hele klas gratis naar de film komen.
‘Veel werk’
Gustav nam samen met Siyanda de Gouden Labradoodle in ontvangst. De trotse winnaar: “We hebben onze inspiratie uit ‘Shutter Island’ gehaald (film van Martin Scorsese uit 2010, red.). Onze hoofdpersoon fantaseert dat zijn huis leeg is. Voor de film moesten we ook echt een kamer helemaal leegmaken. Daar alleen al waren we vier uur mee bezig. Het maken van deze film is veel werk geweest.”
Carrière?
De muziek voor de film is door Siyanda zelf gemaakt. Willen deze jongens filmmakers worden? “Ik zie film maken niet als mijn beoogde carrière, maar ik verwacht wel altijd films te blijven maken”, aldus Gustav. En Siyanda: “Ik wil zeker gaan werken in de culturele wereld en denk dat film daar altijd een rol in zal spelen.” De prijs kwam als een grote verrassing.
Zeggingskracht
Het was de derde editie van het Goois Scholen Filmfestival, een initiatief van Filmhuis Bussum en Filmhub Noord-Holland. Het doel is scholieren in het voortgezet onderwijs bewust te maken van de zeggingskracht van ‘beeld’. Dat het initiatief aanslaat blijkt uit het feit dat er maar liefst acht middelbare scholen uit de hele regio in totaal 54 korte films instuurden. Daaraan werkten in totaal 202 leerlingen mee. Bron en foto: BEL Nieuws