12 juni.- In het Goois Natuurreservaat wordt overwoekering door de Japanse duizendknoop aangepakt. De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant die andere plantsoorten verdringt en de biodiversiteit aantast. Met machines en handmatig wordt deze plant verwijderd uit het natuurgebied.
Overwoekering
De Japanse duizendknoop is een voorbeeld van een invasieve exoot. Dit betekent dat hij oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt (exoot) en zich zo sterk vermenigvuldigt dat hij de omgeving overneemt (invasief). Hij heeft geen natuurlijke vijanden en groeit daardoor heel snel en krachtig. Dit is een bedreiging voor andere plantsoorten die geen kans krijgen om te groeien. Ook verdwijnen dieren die afhankelijk zijn van andere plantsoorten om te leven.
Voorkomen van schade
De Japanse duizendknoop is niet alleen een probleem voor de biodiversiteit, maar hij kan ook schade veroorzaken. Zijn sterke wortels kunnen wegen, gebouwen, leidingen, bruggen en riolen aantasten. Het belangrijk om dat te voorkomen. Als de Japanse duizendpoot eenmaal ergens is, is hij moeilijk om weer weg te krijgen. Een klein stukje wortel dat ergens achterblijft kan al weer hergroeien.
Aanpak
Met machines wordt de grond afgegraven en de wortels van de plant worden eruit gezeefd. Er wordt een eiwitrijk bio-granulaat aan de bodem toegevoegd en de bodem wordt afgedekt. Dan krijgt de plant geen zuurstof meer en sterven de wortels af. Wanneer er toch weer nieuwe planten opkomen, worden die handmatig uitgestoken. Dit moet wel 3 tot 5 jaar lang gebeuren, vaak door vrijwilligers.
Natuurherstel
De natuur is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. De provincie voert samen met partners extra maatregelen uit om schade aan de natuur te herstellen. Deze maatregelen zijn noodzakelijk voor de bescherming van verschillende plant- en diersoorten en hun leefgebieden.
https://www.youtube-nocookie.com/embed/qtaQ64u9IM8?si=Jw1Y3aksrytyjL2K
Bron: GNR