23 mei.- In tijden waarin vrede niet meer vanzelfsprekend is biedt het Brinkhuis op 3 en 4 mei twee bijzondere filmprojecten. Voor scholieren zijn deze voorstellingen gratis bij te wonen.
Vrijdag 3 mei 15:00 uur – Het Eerbetoon van Paul Joseph
€ 5 – gratis voor scholieren t/m 21 jaar
Overlevende van de holocaust, Paul Joseph, heeft een documentaire HET EERBETOON gemaakt ter ere van zijn moedige ouders Franz en Erica Joseph-Hochherr.
Documentairemaker Annet Betsalel maakte, met Paul in de hoofdrol, een reis en bezocht alle plekken die de ouders van Paul met hem (hij was toen 5 jaar) tijdens hun vlucht voor de nazi’s aandeden. En zij maakte daarvan een filmdocumentaire. De film begint in Heidelberg, waar zijn ouders in 1936 nazi-Duitsland ontvluchtten. Zij vestigden zich eerst in Amsterdam,zoals vele andere joodse vluchtelingen, maar verhuisden een paar jaar later naar het Gooi met als doel om in de Nederlandse samenleving te integreren. Die hoop werd verstoord toen Nederland in mei 1940 onder de voet werd gelopen. Als snel kwamen er beperkingen voor joden.
Het gezin Joseph was tot eind februari 1943 ‘bis auf weiteresvon Arbeitseinsatz gesperrt’, een eufemisme voor vrijstelling van transport via Westerbork naar de vernietigingskampen Auschwitz of Sobibor. Met behulp van de burgerij van Naarden ontsnapte het gezin aan deportatie en vluchtte naar Zwitserland. Het relaas van deze geslaagde vlucht is de basis voor de documentaire. Een reisverhaal met ontroerende ontmoetingen in vijf landen: Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland.
Paul Joseph is vrijdag persoonlijk aanwezig voor een Q&A met de zaal.
Zaterdag 4 mei 15:00 uur – De Sobibor Tapes met Piet de Blaauw
€ 7.50 – gratis voor scholieren t/m 21 jaar
Op 14 oktober 1943 komt een groep gevangenen in vernietigingskamp Sobibor in opstand tegen de SS-bewakers. Veertig jaar later interviewt de Nederlander Jules Schelvis, zelf overlevende van Sobibor, twaalf mannen en vrouwen die bij de opstand betrokken waren. Piet de Blaauw is regisseur van de deze film.
Dit achttien uur lange historische materiaal vormt de basis van de documentaire ‘De Sobibor Tapes’. De beelden zijn het enige levende bewijs van de opstand in het vernietigingskamp Sobibor. Het zijn indrukwekkende getuigenissen van overlevenden over de onmenselijke gebeurtenissen binnen de afrastering van het kamp. Getuigen die tijdens de gesprekken opnieuw beleven hoe ze zich voelden in het kamp waar moord en vernietiging ‘gewoon’ was. ‘De Sobibor Tapes – de vergeten interviews van Jules Schelvis’ is een verslag van hoe de Joodse revolte in Sobibor van minuut tot minuut heeft plaatsgevonden.
Alex Oostvogel gaat met de aanwezig Piet de Blaauw en de zaal in gesprek over deze indrukwekkende documentaire.