12 nov.- Vanochtend kreeg ik aan de deur van een schone dame een alleraardigst boekwerkje over onlangs gerestaureerd cultureel erfgoed, gemaakt door de meer dan markante Laarder Cees Snoeij. Zelf schreef Cees altijd Snoey, omdat hij dat mooier vond staan. Jarenlang heb ik met ‘good old’ Cees samengewerkt bij radio en tv. Het 50 pagina’s tellende -prachtig vormgegeven- cahier heeft de nieuwsgierig makende titel ‘Laren van weleer, geschiedenis in een ijzeren kunstwerk’.
Cees kon alles maken wat zijn ogen zagen. Van het scorebord voor het Eurovisie Songfestival tot het antieke wandklokje dat mijn vrouw Annemarie van haar moeder had gekregen voor haar 21ste verjaardag. Cees, geboren Rotterdammer, was autodidact: een uitvinder -‘Ik speelde nooit op straat, zat altijd te klussen’, onvermoeibaar leergierig en een lopende encyclopedie die de meest ingewikkelde dingen heel simpel en met veel humor kon uitleggen: een uitgesproken persoonlijkheid, altijd eenvoudig en bescheiden.
In Rotterdam woonde hij een huis verder dan zijn latere vrouw Grada die tijdens de oorlog de kinderen van zijn broer Piet in Laren verzorgde. In 1945 vlak na de oorlog verhuisde Cees dan ook naar Laren waar hij met haar in een piepklein schuurtje ging samenwonen en aan de slag ging als horloge- en instrumentenmaker. Onderdelen waren er nog niet, dus maakte hij die zelf. Onvermoeibaar. ’Ik keek nooit op de klok. Misschien was ik wel de enige horlogemaker die niet van klokkijken hield’.
Cees overleed in 2012 op 89-jarige leeftijd. Grada (96) dit voorjaar. Cees heeft voor het dorp en het verenigingsleven in Laren heel veel gedaan en betekend. Zo maakte hij voor Singer decors vol technisch vernuft en bedacht hij – redder in nood – allerlei handzame oplossingen voor toenmalig directeur Pieter Leffelaar. ‘De klusjesman’ genoot vooral landelijke bekendheid in de jaren zestig, zeventig en tachtig door zijn optredens voor o.a. VARA-televisie, Tros Nieuwsshow en later RTL’s ’Koffietijd’.
Vooral was hij uitvinder van technische decorbouw- nouveautés en de grote man achter NCRV-spelshows als Zeskamp en Spel zonder Grenzen. Jarenlang hing van Cees – naar een ontwerp van de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit (1898-1983) – een 15 meter lang smeedijzeren kunstwerk aan de zijmuur van Albert Heijn. Het stelde ‘het Larense dorpsleven van weleer’ voor, maar werd twee jaar geleden onaangekondigd gesloopt en bruut aan stukken gezaagd tot verbijstering van een passerende Hans van Deuren.
De oud-tekenleraar redde het gelukkig uit handen van de slopers voor 200 euro. Inmiddels is het kunstwerk prachtig gerestaureerd door Cees’ zonen Kees en Pim, en krijgt het binnenkort een mooie plek in de Hertenkamp. De dit jaar 40-jaar bestaande Historische Kring Laren nam het initiatief tot het boekje dat gratis aan de kinderen van groep 8 wordt uitgedeeld.
In ‘Laren van weleer’ worden de dertien gietijzeren tableaus, die aaneensluitend op het kunstwerk te zien zijn, met een vergrootglas waar het voor staat, besproken. Op deze wijze krijgt de lezer – jong en oud – een goed beeld over het leven en de Larense tradities in vroeger tijden die tot op de dag van vandaag in het dagelijks leven nog duidelijk zichtbaar zijn en aan zeggingskracht niet hebben verloren. € 9,95 in de boekwinkel en bij de Historische Kring. Bol an, mensen, blijf gezond.
Leo Janssen