18 dec.-Ruim 8,4 miljoen kijkers -een record tijdens deze coronacrisis- zagen maandagavond hoe minister president Mark Rutte vanuit zijn torentje in Den Haag – met als achtergrondgeluid het hinderlijke en onbeschofte protest van het vijftigtal potten- en pannengepeupel, Nederland voor 5 weken- tot 19 januari- op slot deed. Een mogelijke verlichting van de maatregelen rond Kerstmis bleef uit.
Het aantal coronabesmettingen steeg met 50% ten opzichte van een week ervoor en het R(eproductie)-getal stond op 1.24 (honderd mensen besmetten 124 mensen)
De afgelopen weken pakten consument en winkelier nog gretig uit om het jaar enigszins goed te maken. Nog nooit was de kerstbomenverkoop zo vroeg en zo omvangrijk. Christmaholics in Laren konden – en kunnen nog steeds- zich verliezen in feeërieke sferen, want ons dorp knippert en ‘shinet’ als nooit tevoren. In het hart, maar ook in voor- en achtertuin. Levensgrote (wens) kerstbomen op het pleintje bij Sancta Maria en de voormalige Rabobank. De etalages van ‘Walter & Roland’ op de Naarderstraat zijn weliswaar iets minder groot dan de ruiten bij Fortnum & Mason in Londen, maar net zo magisch. It’s Christmas time!:helaas door corona besmet.
Was voor de pandemie nog de discussie ‘Wat doen we met moeder met de feestdagen’ – analoog aan de met humor gekruide feministische bestseller uit de jaren zeventig van Harriët Freezer -, tijdens deze strenge lockdown schuiven we bij het kerstdiner het liefst zo dicht mogelijk tegen ‘moeders’ aan. Alleen dat vreselijke Covid-19 gooit roet in de extra opgetuigde dis. Trendwatchers zien dan ook op de stijlvol gedekte tafel een laptop staan die ‘connected’ is met de niet uitgenodigde familie en vrienden, omdat het maximum aan tafel – niet meer dan drie gasten buiten het eigen huishouden – reeds is bereikt, en ‘corona als kerstcadeau’ kan worden voorkomen.
Een door RTL Nieuws gehouden enquête geeft aan dat we het vieren van Kerstmis meer dan belangrijk en noodzakelijk vinden. De helft van onze landgenoten vindt het erg en zelfs heel erg dat het met de hele familie nu niet kan. Ergo, 33% ziet huizenhoog op tegen de feestdagen.
Steven Pont van de Universiteit van Amsterdam stelt in hetzelfde bericht dat de corona-kerst wel eens de belangrijkste 25 en 26 december kunnen zijn in jaren: ‘Tradities zijn heel belangrijk voor je identiteit. Het is een uiting van de groep waar je bij hoort. Ieder mens, gezin, familie of geloofsgroep heeft dat nodig. Kerst geeft ons het broodnodige gevoel van verbondenheid.
Als je dit jaar niet mee kunt doen, voelt dat als heel verschrikkelijk.’ De ontwikkelingspsycholoog adviseert dan ook: ‘Kijk vooral wat wél mogelijk is, en niet hoe leuk de kerst had kunnen zijn zónder corona. Slachtoffer zijn overkomt je, maar de slachtofferrol neem je aan. Doe dus iets, dan ben jij de baas over de situatie en is de situatie niet de baas over jou.’
Wijze woorden. Kiezen dus: ‘zoomen’ aan het kerstdiner, een kerstmarathon Netflix kijken of een frisse wandeling richting de Lage Vuursche. Ik wens u een geweldige en vooral geen schrale Kerst. Vooral aan die moedige verpleegkundigen in onze zieken- en verzorgingshuizen. Hou vol! Bol an, mensen. Volgend jaar is iedereen gevaccineerd.
Leo Janssen