8 juli.- Zondagmiddag werd het opeens zo hectisch, dat ik vreesde de deadline voor mijn column – dinsdag 11 uur- niet te halen.
Ik was met Mariëtte Nieuwboer, Evert van Os en Anastasia Kozlova bezig -in samenwerking met Singer Laren en Rotary Laren-Blaricum – de benefietvoorstelling van afgelopen dinsdag 5 juli voor te bereiden- het was nagenoeg gepiept- om geld op te halen voor een Summerschool voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen én voor door de oorlog brodeloos geworden Oekraïense musici. Na Baarn, Hilversum en Utrecht een vierde belangeloos initiatief van de in Rusland geboren violiste die op kasteel Groeneveld jaarlijks haar muziekfestival organiseert: ‘Ik wilde absoluut iets doen voor Oekraïne’, aldus de begaafde Anastasia.
Met nog ruim een dag te gaan veranderde er veel in de volgorde van de optredens. Belangeloos. Van klassieke muziek ensembles en solisten samengesteld uit Oekraïense topmusici tot die van de beroemde cellist Mischa Maisky, de United Ukrainian Ballet Company, het zangeresje Veronika Morskaya , een schilderijbespreking van Ilja Repin door Henk van Os en een interview met een oorlogsfotograaf.
Het rijk geprogrammeerde draaiboek kon opnieuw worden gemaakt en aangepast want jazzmusici van het concertgebouworkest haakten op het laatste moment af en de zoom verbinding met de naar Oekraïne vertrokken Britse fotograaf , de met een Pulitzer prize genomineerde Mark Neville, auteur van ‘Stop Tanks with books’ waarmee hij de oorlog met Rusland voorzag, lukte niet.
Samen met presentator Fons de Poel turfden we mediaredacties af voor een vervanger. Gelukkig lukte dat met de met Zilveren Camera’s bekroonde fotojournalist Joop van Gennip die een dag later opnieuw naar het oorlogsfront zou afreizen.
Jammer genoeg misten we ’s middags door de hectiek wel Max Verstappen op Silverstone en ’s avonds een ondertrouwfeestje in het Hilversumse marktcafé ‘Bravour’.
De zondagochtend daarentegen was buitengewoon feestelijk. Pastoor Jan Vriend, de ‘stille diplomaat’, nam afscheid in een overvolle Sint Jansbasiliek. Bijzonder, dat na de plechtige Eucharistieviering burgemeester Nanning Mol ‘onze pastoor’ de erepenning van de gemeente Laren overhandigde.
Niet alleen roemde Larens eerste burger Vriends pastorale zorg, maar ook zijn regie begin jaren tachtig van de vorige eeuw op het behoud van de Larense Sint Janstraditie, de restauraties van de basiliek, zijn inzet voor monumenten voor het ongedoopte gestorven kind, de Joodse kinderen van de Bergstichting en de nabestaanden van de vliegramp in Faro die hij een plek gaf om te herdenken. Daarnaast zijn inzet voor de transitie van Warrekam naar Brinkhuis, maar ook aldus de burgemeester : ‘De plaats van de pastoor reikt veel verder dan basiliek, pastorie en parochianen. Met name in het kansarme Zuid India – het onderwijs van lagere school tot universiteit- en in het Zuid-Afrikaanse Friersdale ,het kindertehuis van de Eemnesser pater Van Wegen. Vaak hebt u besluiten alleen moeten nemen’, vervolgde hij zijn speech, ‘U hebt voor uzelf een visie moeten vormen en een route moeten bepalen waarlangs u uw parochie wilde leiden. U hebt keuzes moeten maken, goede en moeilijke waarbij u voor steun en advies vaak niet opzij of achterom kon kijken, maar op uzelf en uw geloof was aangewezen het juiste te doen en alleen de consequenties moest aanvaarden. Dat noemen wij institutionele eenzaamheid. U hebt uw functie, en daarmee ook de last die daarmee samenkomt, alleen gedragen. 41 jaar lang. Daarmee heeft u voor Laren een enorm offer gemaakt. Daarvoor wil ik namens alle inwoners u een heel diep respect betonen’, aldus burgemeester Mol. Bol an mensen. Mooi gesproken. Van harte pastoor!
En, o ja, lieve lezers, goed nieuws kwam deze week richting het Mauvezand. Onze nieuwe hond is 3 juli in Berlicum geboren! Een meisje. We zijn zo benieuwd! Eind juli mogen we even op kraamvisite.
En de benefietavond voor Oekraïne bracht maar liefst 25.215 euro op. Bedankt mensen!
Leo Janssen