4 apr.- Afgelopen vrijdag kwam ik op de markt de aimabele Jan Vos tegen. Jan toonde me een foto van een zojuist door hemzelf in elkaar gefabriceerde collectebus die de dag na Koningsdag in de antieke muziektent voor de basiliek komt te staan.
Om 12.45 uur wordt er een Shantyfestival gehouden m.m.v. De Speuit, Het Ruime Sop en De Driemasters. De verrijdbare muziekkoepel die door Jan samen met de seniore brandweerman Henk Wikkerman, oud-uitbater van ’t Bonte Paard Frank van Dijk en politieman Paul van der Maas samen met andere vrijwilligers zo liefdevol en vakkundig is gerestaureerd, heeft nog wat extra financiering nodig. Dit, omdat volgens hem, gebaseerd op een artikel van de Historische Kring, de kiosk dit jaar 100 jaar bestaat.
Ik vertelde hem van een bijzonder foto die ik heb van de ‘feesttent’ waarin nog een Heilige Mis werd opgedragen. Ik beloofde hem wat meer te weten te komen waar en wanneer die foto is gemaakt en vond een paar opmerkelijke zaken.
De foto is van 1949 toen de M.C.C. op zondag 15 mei als gastvrouw optrad – met broeder Philibertus als grote aanjager- voor deelnemende verenigingen uit Dongen, Nijmegen, Hilversum, Laren (naast M.C.C. ook Aurora), Amsterdam en Halfweg aan het eerste R.K.Bondsconcours compleet met mars-,tamboer-,en tamboer-maitre wedstrijden. Een enorme happening met defilés door het dorp, een aubade voor het ziekenhuis, siersprekers als de referendaris van O.K.W. (Onderwijs, Kunsten en Wetenschapppen),de burgemeesters uit de buurgemeenten Blaricum en Eemnes en als voorzitter van het ere-comité , ‘de zoon van ons dorp’: Z.Exc. minister van den Brink.
Sneu voor Jan en zijn mannen, maar ik kwam er ook achter dat het ‘ eeuwfeest’ van eind april nog wel even duurt eer het kan worden gevierd, namelijk pas in 2026.
Het misverstand over de juiste datum komt door alle heisa die er rond de muziekiosk begin twintigste eeuw ontstond.’ In 1914 nam de gemeenteraad al een besluit om een muziektent te bouwen waarvoor een bedrag van f 1500 werd gevoteerd. Dit besluit werd evenwel nimmer uitgevoerd’, aldus de Laarder Courant de Bel in een artikel over 25 jaar Larensche Harmonie.
Tot aan december 1924 hield een muziektent de gemoederen in gemeenteraad en ook in de kranten uitvoerig bezig. Tot een spottend ‘kattebelletje’ aan toe
Kattebelletje
De larensche Muziektent
Ze hebben nu al jaren lang
Gesoebat om een tent.
Zoo’n mooie met een dak erop;
Zoo’n ding van tweemaal duizend pop,
Doch ’t wordt nu toch wel langzaam-aan
Een soort gebed, met in ’t geheel geen eind eraan!
1925, het jaar daarop bracht een commissie van dorpsbewoners geld bij elkaar en liet architect Wouter Hamdorff een plan ontwerpen voor een permanente muziektent aan de rand van de Koesweerd’ en bood het aan de gemeente aan. Opnieuw onrust.
‘Mot in the Saxon village’ stond er boven een inmiddels befaamde cartoon, afgedrukt in het tijdschrift voor harmonie- en fanfaremuziek ‘Musica’. In woord en beeld werd de commotie beschreven. Kunstenaars en architecten stonden recht tegenover elkaar. De Vereeniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum onder leiding van de schilders Co Breman, voorzitter en David Schulman, secretaris, was tegen, voor waren de ‘onvermoeiden strijder voor het behoud van het natuurschoon in het Gooi’ Henri Polak, en de architecten Theo Rueter en Willem Dudok. Het voorstel , ontraden door de Schoonheidscommissie, haalde het niet.
12 juni 1925 meldt de Gooi- en Eemlander dat de gemeenteraad ‘het voorstel van B&W tot aanschaffing eener verrijdbare muziektent over te gaan ontworpen door den heer P.B.J.Schilloo , directeur van gemeentewerken en uitgevoerd door firma E.Majoor . 22 april 1926 werd de verrijdbare muziektent onder toeziend oog van gemeente en de opdrachtgevende verenigingen geschouwd.
‘De verrijdbare muziektent door den wagenmaker Majoor alhier, vervaardigd, is gisterenmiddag op het terrein van het distributiehuis opgesteld ter bezichtiging. Onze indruk is, dat door den heer Schiloo ontworpen schets van den tent, wagenmaker-technisch uitgewerkt door den zoon van J.Majoor, buitengewoon geslaagd is. Wanneer men de tent ziet, lijkt het ongeloofelijk, dat dit gevaarte verplaatsbaar is op een zoo eenvoudige én practische wijze. ‘De groen en roode verf van de zijstukken doen prettig aan. De tent kost ongeveer fl. 2200,-
30 april 1926 gaven ‘de Larensche Harmonie’, ‘St. Vitus’ en ’Zang Veredelt’ een concert in de nieuwe verrijdbare muziektent op den Brink.
Bol an mensen, koester onze huidige muziektent en veel plezier bij het Shantyfestival
LUISTER HIER NAAR DE GSPROKEN VERSIE BIJ NH GOOI/TON ENSINK
Bronnen ( zie onder)