29 juli.-
Met uitzondering gisterenmiddag van het bijwonen van de indrukwekkende onthulling van vier stolpersteine op de Bijenstand 1, stond mijn afgelopen weekend in het teken van het kijken naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen en vooral hoe Team Nl, de 276 Nederlandse atleten, het de eerste twee dagen ervan af zouden brengen gezien de hoge verwachting van maar liefst 34 medailles.
Maar helaas,helemaal niks, geen enkele. Slechts een kater van ‘net niet’.
‘Net niet ‘voor de handboogschutsters die met shoot-offs in de halve finale nipt verloren van de latere Olympisch kampioen Zuid-Korea. (Voor de tiende achtereenvolgende keer goud)
‘Net geen zilver’, maar de meest ondankbare plek, een 4e- plaats, én tranen voor mountainbikester Puck Pieterse. Lekke achterband!
De koning sprak troostende woorden:’ Je bent nog jong, meid. Er komen meer spelen!’
En dan de zwemmers die ‘bruisend’ kopje onder gingen op de 100 meterschoolslag in het tijdelijke olympisch zwembad in het stadion Paris La Défense Arena in Nanterre.
Ook oud-olympisch kampioene Sanne Wevers kwam ‘net iets’ tekort voor de balkfinale, de handbalsters verloren van Frankrijk, de beachvolleyballers van Italie, kortom de medaillespiegel kwam na twee dagen niet op gang.
Nul, nada!
Voor het eerst in 28 jaar! Zijn onze verwachtingen voor de Olympiërs niet veel te hoog gespannen?
Volgens het statistiekenbureau Gracenote zit een Top 5 notering er dik in: 4x goud voor zowel de baanwielrenners,de roeiers en de zeilers. Voor de hockeyers- dames en heren- ook 1x goud en de rest maakt kans op brons of zilver.
‘Net niet’ was het vanmorgen ook bij de volleybaldames tegen de Turkse atleten, het judo…
Neemt allemaal niet weg dat ik de Olympische Spelen adembenemend vind en onze atleten ongelofelijk bewonder, maar wat Nederlands eremetaal zou mijn ‘net niet’ wat temperen. en hartslag doen afnemen.
Opwinding was er ook buiten de spelen. Met name over een omgekeerde Olympische vlag, een Noord-Koreaanse aankondiging die bestemd was voor Zuid-Korea en een controversiële scène tijdens de openingsceremonie met spectaculaire catwalk onder de Eiffeltoren en een gigantische lichtshow op de Seine . Ik kreeg er geen genoeg van.
Verrassend had de bedenker van het spektakel, theateracteur en regisseur Thomas Jolly een tableau verbeeld met twaalf dragqueens achter een lange bankettafel, daarmee volgens de Franse bisschoppen en extreemrechtse politici zoals bijvoorbeeld in ons land Geert Wilders de spot drijvend met de beroemde fresco, muurschildering, ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci en daarmee het katholicisme.
Terwijl het volgens de regisseur ging om de Griekse god Dionysos, god van de wijn en het feest, die de inclusieve beschaving onder zijn hoede had en ‘naakt’ op de brug een lied over vrede zong. Daarnaast is hij de vader van Sequana, de godin verbonden met de rivier de Seine.’
De acteur die hem speelde, Philippe Katerine, reageerde laconiek in de Franse pers. ‘Zonder controverse zou er geen lol aan zijn. Zou het niet saai zijn als iedereen op deze planeet het eens was?”
De regisseur had het niet zo bedoeld, antwoordde Anne Descamps, woordvoerder van Parijs 2024. Zij antwoordde de criticasters waaronder het Amerikaanse Telecombedrijf C Spire dat meteen haar sponsorgelden terugtrok: ‘ De openingsceremonie probeerde de tolerantie van de gemeenschap te vieren en wij denken dat we die doelstelling hebben bereikt. Als mensen het als aanstootgevend hebben ervaren, dan spijt dat ons echt.’
VVD-Kamerlid Ulysse Ellian reageerde op Wilders „Leuk of niet, de essentie van vrijheid van expressie is dat je andermans religie belachelijk mag maken en over smaak valt gelukkig te twisten”, Bol an mensen, hou goede moed, de medailles komen eraan!
Leo Janssen
Screenshot NOS