25 okt.-‘Het Gooi lijkt met het schitterende herfstweer van de afgelopen week en dit weekend in de ban van de paddenstoel. Overal schieten ze uit de grond. Van de overbekende rode paddenstoel met witte stippen; de vliegenzwam, het dikke bruine eekhorentjesbrood en heksenboter tot de elfenbankjes die zich voeden uit de boom ,de donkergele hoedjes van de kabouterwasplaat en de eetbare biefstukzwam.
Ons land telt volgens Natuurmonumenten zo’n 5600 soorten. ‘Nature today’ telt er zelfs 8500!
Een uitzonderlijke, eentje die met uitsterven bedreigd wordt, haalde deze week de nieuwspagina’s van de regionalepers. Absoluut uniek is deze kammetjesstekelzwam, die werd gespot in het Corversbos van Hilversum en volgens dezelfde bron veilig hangt te pronken aan een verrotte beukenboom. Wandelaars die het wonder zien, aldus het artikel, blijven verbaasd stil staan en verwonderen zich over de witte massa. ‘Het lijkt wel popcorn!’
De agressieve paddenstoel met zijn unieke vorm van een landkoraal groeit snel. En omdat het geen voet heeft, kan de vrucht wel 3 tot 14 cm groot zijn.
Voor de culinair geïnteresseerden onder u, kan deze eetbare zwam door zijn sterke vlezige structuur een uitstekende vlees -en visvervanger zijn. Je kan er zelfs vegan hamburgers of vegan beefcake mee maken. Een en ander is vrij gemakkelijk op smaak te brengen met olijfolie, knoflook, gember, bbq saus, brood, noedel, rijst en aardappelen.
Deze wijsheid heb ik uiteraard niet van mijzelf, maar geplukt uit de grappige website op het Internet: ‘Het tuintje van Adam’.
Nieuwsgierig toog ik van de week in de namiddag richting het prachtige Corversbos, dat ooit behoorde bij de historische buitenplaats Gooilust. Een vrij eenvoudige wandeling vanuit Laren van zo’n kilometer of negen. Via Hilversumseweg, La Place, Johan Geradtsweg langs Museum Beeld & Geluid richting Watertoren. Vervolgens afdalend naar het kruispunt ’s-Gravelandseweg en dan rechtdoor de Geert van Mesdagweg op en bij het stoplicht direct scherp rechtsaf naar de Berensteinseweg langs de Gooise Vaart totaan de woonbootjes. Bij de parkeerplaats kun je daar het bos naar binnen.
52 jaar geleden, net getrouwd op 3 november 1972 met Annemarie, woonden we heel gelukkig op een bovenwoning in de Constantiastraat aan het eind van de Gijsbrecht en gingen we vaak fietsen naar het Corversbos of zoals wij het noemden het ‘ Bos van Blaauw.’ Destijds eigendom van Louise Six die het van haar tante Margaretha Cover erfde waardoor haar echtgenoot Frans Ernst Blaauw (1860-1936) die zijn buurmeisje krankzinnig wilde laten verklaren alsnog het buiten in zijn schoot geworpen kreeg . Hij plantte er uitzonderlijke bomen en hield er een exotische dierenschare op na. Hij ontving er honderden gasten, de high society van die tijd, waaronder koningin Emma, oud-koning Ferdinand van Bulgarije en de Duitse ex-keizer Wilhelm II.
Annemarie heeft vele pentekeningen van het bos gemaakt waar ze maanden aan werkte en die ze in galeries en op de kunstmarkt van Hilversum verkocht.
Het bos lijkt bij binnenkomst weinig veranderd. De statige brede beukenlanen die in het avondlicht goud geel kleuren, herinneren er nog aan. Er zijn nog weinig paddenstoelen te zien. Het bos is ook veel groter dan ik me kon herinneren. De verstilde sfeer is zo tegen het vallen van de avond overweldigend. Het is tegen vijven, de zon wurmt zich tussen naaldbomen in de verte naar beneden.Achter mij een plotseling geritsel. Een ree. Indrukwekkend. Een kleine minuut later nog een: best opwindend, maar de bewuste kammetjesstekelzwam kan ik niet vinden.
De volgende dag ga ik -nu met de auto- voor een nieuwe poging naar het Corversbos. Opnieuw de indrukwekkende brede lanen met gladde grijsgroene beuken.
De eerste wandelaar, bezitster zo blijkt later van ‘de merlin app’ waarmee ze de vogels afluistert en spot maar meteen gevraagd waar de ‘mysterieuze’ boom in het bos zou kunnen zijn. Ik heb geluk. ‘Altijd maar rechtdoor’ zegt ze. We lopen de entree van Gooilust voorbij en vinden 200 meter verder een beuk met de kammetjesstekelzwam, maar dat is een andere dan die in de krant staat afgebeeld. De spotter uit Weesp die er met zijn camera’s bij staat, vertelt dat er nog een is. Toeval bestaat niet want een autotje van Natuurmonumenten komt eraan. Inderdaad is er een tweede zwam, weliswaar in de buurt, maar nog een flink eind lopen. We lopen terug naar Gooilust, slaan linksaf en lopen de beukenlaan af richting Hilversum en zien rechts in de verte de witte massa uit de verrotte boom hangen.Bizar na 9181 stappen is de kammetjesstekelzwam gevonden. Een onverlaat heeft van een van de drie zwammen er een stuk uit genomen, maar het landkoraal oogt nog schitterend. De herfst op zijn mooist.
Bol an mensen , ga op zoektocht naar de wonderbaarlijkste paddenstoelen:. Het Gooi is er vol van. en laat ze vooral heel!
Leo Janssen