7 mrt.-Larense erfgooierswoningen rondom de Smeekweg en het Klooster dreigen tegen de vlakte te gaan om plaats te maken voor nieuwbouw. Buurtbewoners zijn flink geschrokken en proberen woningcorporatie Gooi en Omstreken op andere gedachten te brengen.
Het is een rustig en kenmerkend buurtje voor Laren: de Ericaweg, Klooster en de Smeekweg, waar woningen staan die ooit voor de erfgooiers bedoeld waren. De huizen hadden een inpandig stalletje voor bijvoorbeeld een geit en de tuinen waren relatief groot, zodat men daar eigen groente kon telen.
Honderd jaar op één adres
De erfgooierswoningen hebben een monumentale status en zijn karakteristiek voor het dorpsgezicht van Laren. Met een overvloed aan groen in de buurt, is het een vredige en rustige wijk. En dat zouden de bewoners graag zo houden, maar het is de vraag of dat gaat lukken. De eigenaar van de sociale huurwoningen, woningcorporatie Gooi en Omstreken, wil de boel slopen en 28 nieuwe woningen bouwen.
De schrik in de buurt zit er goed in: in de wijk staan huizen waar hele generaties zijn opgegroeid. In één huis aan het Klooster woont bijvoorbeeld dezelfde familie al bijna honderd jaar. Andere bewoners uit de buurt, die anoniem willen blijven, zeggen dat ze ’tot hun dood’ hier willen blijven wonen. Het nieuwbouwplan roept dan ook veel weerstand op.
Bang voor onrust
Een groot deel van de bewoners wil het liefst nog niet te veel kwijt, enigszins benauwd om daarmee meer onrust te veroorzaken. De enkeling die wat kwijt wil, doet dat liever anoniem. De zorgen die bestaan, zijn onder andere over de oude woningen zelf, die de bewoners niet gesloopt willen zien. Maar in de bouwplannen wordt ook gesproken over hoogbouw, wat het karakter van de wijk enorm zou aantasten.
“Wij willen hier blijven wonen tot de dood”Verschillende anonieme buurtbewoners
In totaal zou het gaan om zo’n tien woningen en zo’n achttien appartementen rondom de Smeekweg en Klooster. Dat levert ook veel meer verkeer op als de bouw gerealiseerd wordt en bovendien zou er een hoop groen uit de buurt moeten verdwijnen voor de nieuwbouw. De voorgenomen hoogbouw, het verdwijnen van groen en het aantasten van het dorpse karakter geeft ook grote kopzorgen voor huizenbezitters in de straten. Zij zijn bang voor een forse waardedaling van hun woning.
Corporatie onder vuur
In een hartenkreet van een aantal buurtbewoners aan de gemeenteraad van Laren, wordt nu gevraagd af te zien van de sloop-nieuwbouwplannen van Gooi en Omstreken.
Niet alleen de plannen liggen onder vuur, de klachten gaan ook over de gevolgde procedure door de woningcorporatie. Zo vinden buurtbewoners dat ze veel te laat geïnformeerd zijn over een informatieavond. En op de avond zelf werden zaken, volgens de briefschrijvers, min of meer als voldongen feit gepresenteerd. Men kon ‘kiezen’ uit drie verschillende bouwprojecten maar dat er gebouwd zou gaan worden, leek wel zeker.
Maar de klachten over de woningcorporatie bij huurders in de buurt strekken zich verder uit. Vaker gehoorde kritiek is dat een aantal mensen hun huis op eigen kosten verduurzaamd en verbouwd heeft, met de intentie er een leven lang te kunnen wonen. En nu staat dat huis dus misschien op de nominatielijst om gesloopt te worden. Wat ook steekt, is dat sommigen hun huurhuis een aantal keer hebben geprobeerd te kopen van de woningcorporatie, maar deze keer op keer weigerde.
Tekst gaat door onder de foto.
Foto ter illustratie – Foto: Google Streetview
Verduurzamen te duur
De woningcorporatie zelf geeft aan dat verduurzamen van de oude woningen een te kostbare ingreep zou zijn en dat daarom sloop-nieuwbouw de juiste keuze is. Concreet zou dat betekenen dat ook nog eens huurders uit hun huis zouden moeten. Een sociaal plan moet ervoor zorgen dat iedereen weer een eigen plekje onder de zon krijgt, maar als je al terugkomt op je eigen perceel, dan is dat dus wel in een nieuwbouwwoning.
Saillant detail is dat er bijna soortgelijke erfgooierswoningen in Hilversum wel verduurzaamd worden door woningcorporatie De Alliantie. Een 107 jaar oude woning krijgt een make-over om het ’toekomstbestendig’ te maken. De renovatie is onderdeel van een mbo-opleiding en wordt door studenten uitgevoerd.
Lastig parket
Het verzoek van de buurtbewoners om niet te bouwen moet nog behandeld worden, maar de gemeente Laren zit met een lastig parket. Nieuwbouw is eigenlijk noodzakelijk, gezien de krapte op de woningmarkt. Als onderdeel van het kijken naar geschikte bouwgrond in het dorp, heeft de gemeente ook de woningcorporatie ‘nadrukkelijk gevraagd de eigen gronden opnieuw te bekijken’.
Volgens de woningcorporatie heeft Laren de buurt aangewezen als ‘inbreidingslocatie’, een plek waar dus gebouwd mag worden. De erfgooierswoningen hebben de ‘bijzondere aandacht’ van de gemeente, maar Laren stelt ook dat de financiële middelen ontbreken om flink in de woningen te investeren. Wat de gemeente wel wil bewaren, zijn de historische waarden en het sociale karakter van de buurt. Maar op welke manier is nu nog niet duidelijk. Bron: NH Gooi