10 nov.- Op de Internationale dag van Verdraagzaamheid (16 november 2024) treedt Ad Visser ’s middags op met een theatercollege over verdraagzaamheid. Ad Visser treedt met deze performance in de voetsporen van historicus Teun Koetsier, die de eerste voordracht in 2022 verzorgde en schrijfster Suzanna Jansen (het Pauperparadijs, de Omwenteling) in 2023.
De Carry van Bruggenlezing is door de bibliotheek, in samenwerking met initiatiefnemer Ineke Hilhorst van het in 2023 in Laren geplaatste Monument voor Verdraagzaamheid (van kunstenaar Herold van den Berg), in het leven geroepen om het thema verdraagzaamheid bespreekbaar te maken.
Over Carry van Bruggen
De naamgever van de serie voordrachten is de Larense schrijfster en filosoof Carry van Bruggen (1881-1932) wier leven en werk talrijke aanknopingspunten bieden voor het thema verdraagzaamheid.
Activiteit bij
Bibliotheek Gooi+
Carry van Bruggen was een Nederlandse schrijfster, geboren op 24 september 1881 in Amsterdam en overleden op 18 maart 1932 in Laren. Ze was een prominente figuur in de Nederlandse literatuur en is vooral bekend om haar romans, essays en verhalen. Van Bruggen was ook actief als vertaler en vertaalde werken van verschillende buitenlandse auteurs naar het Nederlands.
Haar werk wordt vaak gekenmerkt door psychologische diepgang en een sterke aandacht voor de innerlijke levens van haar personages. Ze was beïnvloed door de literaire stromingen van haar tijd, zoals het expressionisme, en haar schrijfstijl toont vaak een gevoeligheid voor sociale en culturele thema’s.
Van Bruggen was ook betrokken bij de feministische beweging en schreef over de positie van vrouwen in de samenleving. Haar werk blijft tot op heden relevant en wordt nog steeds bestudeerd en gewaardeerd in de context van de Nederlandse literatuur.
Over de dag van Verdraagzaamheid
De Dag van Verdraagzaamheid wordt jaarlijks op 16 november gevierd. Het is een dag die in het leven is geroepen om bewustzijn te creëren over het belang van verdraagzaamheid en respect voor elkaar, ongeacht verschillen in afkomst, geloof, seksuele geaardheid of andere aspecten van iemands identiteit.
De dag heeft zijn oorsprong in de VN-aanbeveling voor een mondiale verdraagzaamheidsdag, gericht op het bevorderen van een cultuurlijke dialoog en het verminderen van discriminatie en geweld. Op deze dag worden er wereldwijd verschillende evenementen, activiteiten en campagnes georganiseerd om de boodschap van verdraagzaamheid te verspreiden en bewustzijn te creëren over de noodzaak van een inclusieve samenleving.
Veel organisaties, scholen en gemeenschappen doen mee door workshops, lezingen en andere activiteiten te organiseren die de waarden van respect, begrip en samenwerking benadrukken. Het is een goede gelegenheid om na te denken over hoe we ons kunnen inzetten voor een meer verdraagzame wereld.