20 apr.- In april 2024 starten we met het plaatsen van nieuwe terreinborden in de natuurgebieden. Dit zijn de borden waar de toegangsvoorwaarden van een gebied op staan, bedoeld om de natuur te beschermen. De huidige variëteit aan borden, maken plaats voor één bord met de actuele toegangsvoorwaarden.
John Didderen is boswachter en BOA bij het Goois Natuurreservaat en betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe borden. Hij heeft in al die jaren ervaren hoe belangrijk duidelijke toegangsvoordwaarden zijn. John Didderen: “Ik ben blij met de nieuwe borden. Een mooi visitekaartje voor de bezoekers én de Gooise natuur!”
Waarom zijn nieuwe terreinborden belangrijk?
Bij iedere ingang van een natuurgebied staat een terreinbord met de belangrijkste toegangsvoorwaarden. Het zijn de bekende groene borden met gele letters. Deze aluminium borden die al 50 jaar gebruikt worden, zijn niet meer actueel. Als de regels werden aangepast, werd er een nieuw bord bijgeplaatst of een sticker bijgeplakt. Zo is er bij veel ingangen een opeenstapeling van borden ontstaan, met daarop toegangsvoorwaarden en mededelingen in allerlei formuleringen en stijlen.
Rommelig
Dit alles geeft een rommelig beeld en draagt niet bij aan de duidelijkheid en de attentiewaarde voor onze bezoekers. De onduidelijkheid van de bebording brengt ook als risico met zich mee dat mensen de regels niet of onvoldoende naleven. De natuur en medegebruikers ondervinden daar schade van; dat merken wij als boswachters dagelijks.
Het vernieuwen van de borden en het verwijderen van ‘dubbele’ borden geeft ons de gelegenheid om weer een goede basis te leggen met eenduidige regels die in lijn zijn met de huidige toegangsvoorwaarden. De regels zijn geactualiseerd waar nodig.
En nu in het paars?
Klopt! We kiezen voor een herkenbaar ontwerp en duurzame materialen die passen in de stijl van het Goois Natuurreservaat. Niet alleen de kleur, maar ook het materiaal van het bord is veranderd. Een houtenpaal en een rijstvlies-bord. Rijstvlies is een afvalproduct uit onze voedselketen. Een rijstvliesbord is gemaakt van biologisch restafval en heeft een zeer lange levensduur. Het plaatmateriaal heeft de uitstraling van hout, maar heeft sterkere eigenschappen dan een houtsoort. Zo heeft het materiaal geen last van noesten, scheuren en is bestand tegen de schadelijke gevolgen van zon, regen en sneeuw. De huidige aluminium borden worden gerecycled.
En die grote borden zoals bij de Fransche Kamp?
We voegen ook een nieuwe lijn aan onze huidige borden toe. Bij de grote ingangen komen entreeborden, waarmee de bezoekers welkom worden geheten door een soort uit het gebied. Bij de ingang van natuurgebieden Zanderij Crailoo en Fransche Kamp staan de eerste exemplaren al. In 2024 komen ook bij de andere ingangen van de grotere natuurgebieden, zoals de Tafelbergheide, Hoorneboegse Heide of het Spanderswoud een ’welkomstbord’ te staan.
Wanneer is het klaar?
We hebben in het Gooi meer dan 800 ingangen. Het vervangen van 1800 borden willen we graag zelf doen. We verwachten dat we anderhalf jaar nodig hebben om alle borden te vervangen. De eerste borden staan in de Zanderij Crailoo en De Snip naast het kantoor van het GNR. Daarna volgen de andere gebieden.
We hebben in de vervangingsperiode een tijd te maken met twee soorten toegangsborden in het Goois Natuurreservaat. Oude en nieuwe. Dit is niet van invloed op de geldigheid van de toegangsvoorwaarden. Het vervangen van de borden verloopt per gebied verspreid over het Gooi, zodat iedereen snel kan kennismaken met de nieuwe borden.
TIP voor de liefhebbers! De oude terreinborden die we nog op voorraad hebben worden verkocht op ons Schaapscheerdersfeest op 1 juni. Meer weten? Kijk dan op onze speciale pagina op onze website. Misschien weet je dan meteen wanneer jouw favoriet natuurgebied aan de beurt is.
Bron: GNR