10 febr.-
Gedumpt…
10 febr.-Zo halverwege de maand januari lijken de feestdagen voor de meesten alweer lang geleden. Wij boswachters worden er dan juist steeds vaker aan herinnerd. Hoe zit dat?
Vanaf januari zien we vaak gedumpte kerstbomen in het bos. En vanaf maart zien we steeds meer snoeiafval. Wat mensen misschien niet weten, is dat het dumpen van groenafval verboden is in onze natuurgebieden. ‘Waarom, het is toch ook groen?’ horen we vaak.
Tuinafval kan vervelende gevolgen hebben voor de natuur. Er zitten vaak resten in van planten die hier van nature niet thuishoren. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw of springbalsemien. Deze planten gaan woekeren en verdringen de zeldzamere planten die wél thuishoren op de zandgronden van het Gooi. Bovendien is tuinafval rijk aan voedings- en meststoffen. Dat zorgt ook nog eens voor een extra sterke groei van planten als brandnetels en bramen, die gewenste plantensoorten ook verdringen.
We zijn al jaren bezig om de ongewenste woekerende planten weer uit onze natuur te krijgen. Dit kost onnodig veel tijd en geld, en dat gaat weer ten koste van de biodiversiteit én ons eigenlijke werk als boswachter.
Tip: Breng je kerstboom gewoon naar de afvalscheidingsstation of laat hem begin januari ophalen door de GAD. En gooi tuin- en snoeiafval in de groenbak. De boete voor illegaal dumpen van (tuin)afval is 420 euro. Dank voor je medewerking!
Dirk Mulderij,
boswachter