16 apr.-Een broodnodige, maar ook logische stap: de Gooise dierenambulance en het dierenasiel gaan samen verder. Dat doen ze onder de naam Gooische Nest. De fusie is nodig omdat het voor zowel het asiel als voor de dierenambulance niet meer op te brengen is om zelfstandig door te gaan. Het onderkomen van het asiel moet daarom ook plaats gaan maken voor een gloednieuw pand om de twee organisaties te huisvesten.
Het is een wirwar van drukke medewerkers in het Hilversumse dierenasiel: door het ruimtegebrek schuifelen mensen voorzichtig langs elkaar heen om de dagelijkse verzorging van de dieren te plegen. Vocht- en schimmelplekken ontsieren het plafond in de kantine. Duidelijk is wel dat het pand van Dierenasiel Crailo aan vervanging toe is.
Wachtlijsten en tekorten in de zorg
Ook zijn er nu veel te weinig opvangplekken, waardoor het asiel zelfs met wachtlijsten moet werken. Als je een huisdier wilt onderbrengen in het pension, vanwege de vakantie, kan dat al lastig zijn. Maar ook huisdieren die bijvoorbeeld hun baasje hebben overleefd, kunnen niet op stel en sprong naar binnen bij de opvang.
Lees ook
Enorme drukte bij Gooise dierenambulance door vrijwilligerstekort en drukke zomerperiode
Ook kampen beide dierenwelzijnsorganisaties met financiële tekorten. Doordat er in het verleden gesjoemeld is door de vorige eigenaar van het asiel werd de wettelijke plicht van Hilversum om voor dierenopvang te zorgen, uitbesteed naar Amersfoort en had het asiel geen inkomsten meer.
Inkomsten en uitdagingen
Sandra Verbeek, de huidige directeur van het asiel, heeft inmiddels behoorlijk wat puin zitten ruimen. Daarnaast heeft zij het onder andere bij de gemeente voor elkaar gekregen om een vast bedrag per jaar te krijgen, in plaats van betaling achteraf per geval en per ambulancerit. Daarmee is een stabielere stroom van inkomsten verzekerd. Andere inkomsten moeten komen uit de opbrengst van het pension en van donateurs.
Uitdagingen genoeg dus bij het asiel, maar ook bij de ambulance: als er bijvoorbeeld in Amersfoort geen plek meer is, moet de ‘ziekenauto’ soms met een gewond dier dan helemaal naar Ede rijden. Hoogste tijd dus, volgens Verbeek, om het asiel en de ambulance samen te voegen tot één organisatie.
De tekeningen voor een nagelnieuw gebouw liggen er al, waarbij het asiel en de ambulance strikt van elkaar gescheiden zijn. Verbeek legt uit dat dieren uit de ambulance namelijk eerst twee weken in quarantaine moeten. Maar alles komt wel op hetzelfde terrein, waar nu het asiel gevestigd is.
Honden, konijnen, cavia’s, katten, wild en vogels
Ook komt er een behoorlijke uitbreiding van het aantal opvangplekken voor honden, konijnen, cavia’s en katten. Overigens gaat het bij de dierenambulance vaak om aangereden wild en vogels. Het ontwerp van de nieuwe onderkomens is er op gericht dat het bijdraagt aan de rust, en daarmee genezing, van al dan niet gewonde dieren.
Daarnaast zet het asiel in op het zoveel mogelijk voorkomen dat een dier stress krijgt. Opgevangen dieren krijgen een training om te zorgen dat ze ‘plaatsbaar’ zijn.
Het prijskaartje van het nieuwe ‘state of the art’ gebouw van 5 tot 6 miljoen euro moeten de dierenorganisaties alleen nog wel bij elkaar sprokkelen. Verbeek legt uit dat er anonieme donateurs zijn die willen bijdragen en dat de gemeente haar deel betaalt voor de opvang van dieren. Maar het streefbedrag is nog lang niet binnen, dus na de zomer gaat er ook een fondsenwerving van start.
Steeds belangrijker
Het besef dat zowel het asiel als de ambulance hard nodig zijn, groeit volgens Verbeek snel. Vorig jaar rukten de dierenvrienden 4.300 keer uit. Verbeek vertelt dat hun bestaan alleen maar relevanter wordt als je bijvoorbeeld denkt aan de vogelgriep. De dierenambulance ruimt namelijk dode vogels snel op, zodat de ziekte zich niet verder kan verspreiden.
Het hele proces is niet zonder slag of stoot gegaan, aldus de nieuwe directeur. Vijf jaar geleden is zij al begonnen met het ‘aanzwengelen’ van dit onderwerp bij de gemeente. Daarna volgde nog het omgaan met de gevolgen van de fraude van de vorige eigenaar en de ettelijke gesprekken die Verbeek had met opeenvolgende wethouders.
Als het allemaal goed is, gaat na de zomer van volgend jaar de eerste schop in de grond.
Bron: NH Gooi