31 aug.- De Historische Kring Laren (HKL) bracht nummer 169 van zijn Kwartaalbericht uit. Het is een dik nummer geworden, met een zeer gevarieerde inhoud van tekst en foto’s. Nieuw is dat lezers dit keer hun kennis over Laren kunnen testen door middel van een kruiswoordpuzzel. Deze is speciaal gemaakt door redacteur Eric Snelders. We zijn benieuwd naar het aantal goede oplossingen.
In de jaren tussen 1965 en 1970 bracht de Amsterdamse fotograaf J.P. Horssen met zijn gezin de zomervakantie door in Laren. Dat ze genoten van hun verblijf wordt bewezen door een serie dia’s die de HKL geschonken kreeg van de familie. Er is ook een reportage bij in de vorm van authentieke geluiden en gesprekken die Horssen opnam op een bandrecordertje. De reportage zal t.z.t. vertoond worden in de Lindenhoeve. In Kwartaalbericht 169 drukken we al vast een aantal sfeervolle dia’s af.
In de serie ‘Mijn oude buurt’ beschrijft redacteur Peter Vos zijn jeugd in de jaren vijftig en zestig in de wijk waar de ‘Erfgooierswoningen’ staan (alles tussen Zevenend, Smeekweg, Gooiergracht, Weversweg, Schapendrift en Kloosterweg). Het is een prachtig verhaal geworden, voor een deel ook heel herkenbaar voor mensen die in soortgelijke wijken in andere dorpen zijn opgegroeid.
Elize van der Werff sprak met Koen van Amersfoort. Het verhaal gaat over drie Koenen: Opa Koen, Vader Koen en de geïnterviewde Koen zelf. Mooie verhalen over Garage Van Amersfoort die bestaan heeft van 1912 tot 2005, 93 jaar lang dus.
Wiet de Boer komt in het najaar met een nieuw boek over Laren, getiteld ‘Parels van Laren’. Peter Vos sprak met de auteur. Dat leverde een geanimeerd gesprek op, waaruit ook blijkt wat er allemaal komt kijken bij het maken van een boek, zeker als de auteur met tegenslagen te kampen krijgt.
De Volkstuindersvereniging Laren bestaat 35 jaar. Reden voor Cees Meijer aandacht te besteden aan de voorgeschiedenis (groente en aardappels verbouwen op landerijen rond de Ruiterweg bestaat zeker al 150 jaar). Maar ook het belang van eigen voedsel telen wordt benadrukt
De rubriek ‘Kunst uit het dorp van Mauve’ bestaat uit een artikel van Bep De Boer over dichter, essayist, toneelschrijver, journalist en politicus Gabriël Smit. In de rubriek over straten en lanen besteedt Bep aandacht aan de straten met een bloemennaam: Rozenlaantje, Zonnedauw en Ericaweg.
Wie weet iets over het leven van Marie Alexandrine Otheline Caroline gravin van Bylandt in Laren? Zij woonde hier van 1945 tot enkele maanden voor haar overlijden in 1968. Leo Janssen deed een poging om meer te weten te komen. Dat leverde wel een interessant artikel op, maar nog niet veel over de gravin zelf.
Losse nummers van het Kwartaalbericht zijn voor € 9,50 te koop bij Bruna Laren en de Larense Boekhandel. Ze zijn ook te koop in de Lindenhoeve (geopend op zaterdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur).