10 sept.- In ‘t Gooi en de Vechtstreek is het leerlingen- en Wmo-vervoer in handen van de gemeenten zelf. Private ondernemers blijven buitenspel. Uniek in het land en het werkt. Gebruikers geven het vervoer in onze regio een dikke acht.
Zo vlak voor de start van het nieuwe schooljaar zijn Martine van Calcar, manager van Vervoer Gooi en Vechtstreek, en haar collega’s druk bezig met alle voorbereidingen. Rond de zevenhonderd leerlingen in de regio moeten als de scholen weer beginnen ook dit jaar weer kunnen rekenen op veilig en plezierig vervoer van huis naar school en weer terug.
In 2023 hebben de chauffeurs in het leerlingenvervoer 213.110 ritten gereden. Komend schooljaar zullen dat er niet minder zijn, verwacht Van Calcar. “Dat vraagt om een goede planning en communicatie met onze chauffeurs en de ouders. Ook omdat wij het belangrijk vinden dat de leerlingen gedurende het schooljaar één vaste chauffeur hebben.”
Aanbesteding
Meestal lukt dit, want waar landelijk een tekort is aan chauffeurs in het leerlingenvervoer, is er weinig verloop binnen de honderd chauffeurs leerlingenvervoer die in dienst zijn van het publieke Vervoer Gooi en Vechtstreek. Van Calcar: “Na één jaar komen mensen vast in dienst bij ons en de lijntjes zijn kort. Chauffeurs en planners spreken elkaar dagelijks. Verder helpt het enorm dat wij niet elke vier jaar mee hoeven te doen met een nieuwe aanbesteding. Daardoor is er rust en kunnen wij investeren in een goede dienstverlening. Leerlingen en hun ouders waarderen ons vervoer met een dikke acht.”
Een van de tevreden leerlingen is Aidan uit Huizen. Elke schooldag stapt hij rond tien over half acht in de bus om een half uur later bij de Donnerschool in Hilversum het schoolplein op te rennen. “Er zitten dan al wat kinderen in het busje en ik geloof dat er ook nog twee of drie kindjes worden opgehaald, maar het gaat fantastisch”, vertelt moeder Hermine.
Streng en rechtvaardig
“Onze chauffeur Diana is lief, maar ook streng en rechtvaardig. Zo houdt ze de sfeer goed in de bus. Een keer was een kind boos over een opmerking van Aidan die dat niet zo bedoelde. Diana heeft dat toen rustig uitgesproken en mij even gebeld. Dat je als ouder dan ook op de hoogte bent van wat er speelt, is gewoon heel fijn. Met andere ouders hebben we al gevraagd of wij onze chauffeur voor komend schooljaar kunnen houden.”
Tussen half drie en drie uur is Aidan weer thuis. Zijn moeder kan op een app de rit volgen, maar gebruikt deze mogelijkheid niet echt. “Waarom zou ik dat doen? Aidan is altijd op tijd thuis en als ik vragen heb, bel ik liever. Dat kan, zo goed is het contact werkelijk.”
Superleuk
Ook de moeder van Liam, die uit Bussum naar de Donnerschool komt, zegt de app niet nodig te hebben. “Eigenlijk zijn er nooit grote vertragingen. Meestal is Liam om half drie alweer thuis en hij vindt het superleuk in de bus. Ook die keer dat Liam ziek was, ging het afmelden zo gemakkelijk. Bianca, onze chauffeur, bood aan om het door te geven op school.”
Voor ouders, leerlingen en chauffeurs is er op 7 september een open dag op het kantoor van Vervoer Gooi en Vechtstreek aan de Oude Eemnesserweg 5G in Baarn. “We vinden het leuk om iedereen een kijkje achter de schermen te geven. Ook mensen die belangstelling hebben voor het chauffeursvak en leerlingen van A naar B willen brengen in een van onze 78 – 100 procent elektrische – busjes, zijn van harte welkom. Hoe leuk is het om ons wagenpark van dichtbij te zien en te begrijpen hoe wij ons werk op kantoor doen? Daarnaast zijn er ook leuke activiteiten als een tekenwedstrijd en schminken. Wij hopen op een grote opkomst”, aldus Van Calcar tot slot. Bron en foto: NH Gooi