15 juli.-Het aantal faillissementen in de horecasector is sinds begin 2024 toegenomen. Ondanks de aanhoudende vraag naar horecadiensten, kampen veel ondernemers met financiële moeilijkheden. De stijgende energie- en personeelskosten, schulden die zijn overgebleven uit de coronatijd, en de krappe winstmarges als gevolg van de hoge inflatie, hebben geleid tot een hoger aantal faillissementen sinds 2022 dan gemiddeld in andere sectoren. Toch blijft de vraag naar horecapersoneel in de regio Gooi en Vechtstreek onverminderd hoog.
Door de stijgende kosten en coronaschulden raken steeds meer ondernemers in financiële problemen. Vooral restaurants zijn zwaar getroffen door de pandemie; de afgelopen jaren zijn er vier keer meer werknemers betrokken bij faillissementen in de horecasector. Dit betekent dat meer werknemers UWV moeten verzoeken om hun loon over te nemen van hun failliete werkgever.
Geen toename in WW-uitkeringen
Je zou verwachten dat het aantal WW-aanvragen hierdoor zou stijgen, maar dat is nog niet het geval. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen vanuit de horeca in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek steeg afgelopen maand met 8%, wat neerkomt op slechts zeven nieuwe uitkeringen. Dit relatief lage aantal komt doordat er nog steeds veel vraag is naar horecapersoneel, wat veel werkzoekenden kansen biedt. Sommige horecagelegenheden moeten zelfs op bepaalde dagen sluiten vanwege personeelstekorten. Tegelijkertijd ontstaan er ook nieuwe horecazaken, vooral in de bezorging en fastservice, zoals foodtrucks. Het is onzeker of de stijging in faillissementen doorzet en of dat effect zal hebben op de werkloosheid in de sector. Voorlopig voorspelt UWV een lichte groei van 200 horecabanen in de regio Gooi en Vechtstreek voor de jaren 2024 en 2025.
Personeelstekorten
Veel horecawerkgevers in de regio kampen met een tekort aan bedieningsmedewerkers, fastservice-medewerkers en koks. Het invullen van vacatures en het behouden van personeel blijkt een uitdaging. Dit leidt tot verhoogde werkdruk en operationele problemen. UWV biedt verschillende oplossingen voor deze personeelstekorten, zoals het inzetten van zij-instromers en open hiring. Werkgevers wordt ook aangeraden te investeren in de scholing en ontwikkeling van hun medewerkers om hen langer aan hun bedrijf te binden.
Ontwikkeling WW-uitkeringen
In mei 2024 werden in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek 2.602 WW-uitkeringen verstrekt, een stijging van 0,9% ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met mei 2023 nam het aantal verstrekte WW-uitkeringen toe met 20,2%, vergeleken met een landelijke stijging van 13,2%. In sectoren zoals overige industrie (26,9%), schoonmaak (14,3%) en bank- en verzekeringswezen (11,3%) was er ook een stijging van WW-uitkeringen. De chemische industrie zag echter een daling van 10,6%, wat neerkwam op tien minder WW-uitkeringen. In absolute aantallen was de toename het grootst in de sector overige commerciële dienstverlening, met 21 extra uitkeringen.
Bron: BEL Nieuws