16 juli.- Als boswachter kom ik echt van alles tegen in de natuur. Van gedumpte krantenwijken tot bouwafval en van roestige ouwe fietsen tot knuffels. Dat dit niet thuishoort in het bos zullen de meeste mensen het met me eens zijn. Maar bij ‘afval’ in de natuur hoort óók gedumpt tuinafval. En dát weten veel mensen dan weer niet. ‘Waarom, dat is toch ook groen?, horen we vaak.
In tuinafval kan Japanse duizendknoop zitten. Een superkrachtige plant die andere verdringt, en dus ook dieren die van die planten leven. Hij heeft geen natuurlijke vijanden en groeit daarom heel snel. En Japanse duizendknoop is extreem sterk. De wortels tasten zelfs wegen, bruggen en riolen aan!
De Japanse duizendknoop is ontzettend moeilijk weg te krijgen. Wij doen dat door de grond af te graven met machines. De wortels van de plant worden er dan uitgezeefd. Er wordt eiwitrijk bio-granulaat aan de bodem toegevoegd, waarna de bodem wordt afgedekt. Dan krijgt de plant geen zuurstof meer. Komen er toch weer nieuwe planten op, dan moeten die met de hand worden uitgestoken. Dit moet wel drie tot vijf jaar lang gebeuren.
Tot slot twee tips. 1: collega Peter werd geïnterviewd door TV Noord-Holland over Japanse duizendknoop in de natuur. Kijk het filmpje terug via gnr.nl/jdk. Tip 2: Verwijder je de plant uit je tuin? Gooi deze NIET bij het groenafval, maar in de grijze bak. Zo voorkom je dat hij zich toch weer via de compost verspreidt. Thanks! Bron en foto’s: GNR
Daan Eijben,
boswachter