5 okt.- In de afgelopen weken kwamen er allerlei verontruste en emotionele telefoontjes en mailtjes bij ons binnen. Ook op de verschillende sociale media-platforms werd en wordt heftig gediscussieerd over het thema. Wat toch te doen met die wolven die voor veel opschudding leken te zorgen bij onze buren op de Utrechtse Heuvelrug?
Er zijn feiten en er is emotie. Als boswachter in het Goois Natuurreservaat wil ik natuurlijk allereerst de feiten. En als de feiten en omstandigheden helder zijn en vastgesteld door deskundigen, kunnen we actie ondernemen wanneer nodig. En ieder vanuit zijn rol: de provincie als uitvoerder van de natuurbeschermingswetgeving, de gemeente als verantwoordelijke voor de openbare orde en natuurbeschermers en -beheerders als eigenaar van de natuurterreinen met hun kennis van natuur en ecologie.
Als Goois Natuurreservaat hebben we op onze website ons standpunt over de wolf verwoord, met veelgestelde vragen en antwoorden daarbij. Zoek hiervoor op gnr.nl op ‘wolf’. Daarnaast is er veel nuttige informatie te vinden op de website van Wolven in Nederland en BIJ12. Die laatste is een samenwerkingsverband van Nederlandse provincies, onder andere op gebied van flora en fauna. Hier kun je zelf melden, maar ook volgen welke wolven waar gesetteld zijn en of het zwervende exemplaren zijn.
Elke melding wordt nauwkeurig onderzocht op basis van beeldmateriaal, prooiresten en uitwerpselen. Dat kost tijd en zorgvuldigheid. Als boswachters weten wij dus helaas niet (altijd) waar een individuele wolf zich wel of niet bevindt. Bron: Goois Natuurreservaat
John Didderen,
boswachter