19 dec.-Vorig weekend werd ik voor een lunch uitgenodigd in De Lex, de nieuwe bar-bistrot op de hoek Sint Janstraat – Eemnesserweg van chef Lex Kok, gevestigd in het karakteristieke pand van het oorspronkelijke gemeentehuis-politiebureau (1889), het latere restaurant ‘de Prinsemarij’ van Cor Pandelaar dat na diens vertrek naar Texel door verschillende eigenaren werd voortgezet onder de namen, ‘Vida’, ‘de Gooische Kip’ en ‘De Prins’. Ik was er al eens een keer geweest met de bohemien schilder Paul de Lussanet,de vorig jaar te vroeg overleden journalist Karel Bagijn en de chef redactie Gooi- en Eemlander Rens Muller. Ik viel toen voor zijn ‘pizza tonijn’. De roem van het gerecht, oorspronkelijk door de Amsterdammer ‘ontdekt’ in het New Yorkse restaurant van de befaamde Japanse chef Morimoto, was de reputatie van de chef al vooruitgesneld, omdat hij er een tiental jaren furore mee had gemaakt in het iconische restaurant ‘Le Garage’ van Joop Braakhekke dat regelmatig door nationale en internationale wereldsterren en zakenlieden werd gefrequenteerd. Wie een pizza-tje in dit bastion van gastvrijheid destijds in Amsterdam Oud-Zuid verorberde, stond de volgende dag gefotografeerd en geciteerd in het Stan Huygens Journaal van de Telegraaf. Met zo’n reputatie kon een zachte landing in Laren voor Lex Kok niet uitblijven. Die pizza overigens van de Japanse chef – het klinkt heel wonderlijk- is volgens Lex collega en schrijver van kookboeken Julius, Jaspers een pizza, die helemaal geen pizza is! En ook geen pizza tonijn, die u wellicht kent van welke pizzaria dan ook. Een ‘Pizza Morimoto’, is gemaakt van een knapperige tortillabodem belegd met flinterdunne zalm, olijven, jalapeño (een middelgrote chilipeper), ansjovis, mayonaise en koriander. Die wijsheid lepelde ik op op van het Internet bij bezoek aan de website van het befaamde restaurant op Broadway. Ondanks de reputatie van le Garage’ liep de start in Laren echter anders voor de initiatiefnemers Lex Kok en René Drenth. Het in de culinaire wereld gepokt en gemazelde duo ( Gooi- en Eemlander) was in ons dorp geen lang leven beschoren. Na een maand stapte gastheer René Drenth eruit en een maand later gaf ook de naamgever Lex Kok, helemaal opgebrand, de pijp aan Maarten. De zaak zou door het personeel worden voortgezet.lie hij de krant wten. Zou er een vloek rusten op het pand, dachten veel Laarders, dat in 2016 door Cor Pandelaar was verlaten en verkocht en sindsdien alleen maar verliezers kende. Ruim een jaar later, deze herfst, kwam de wederopstanding . Lex Kok keerde terug, het publiek pakte het op en de loop kwam weer in het restaurant. Ergo de kaart is inmiddels door het succes uitgebreid. De zaterdagmiddag dat ik er was, zat het restaurant stampvol. Ook in het dorp had ik al gehoord dat de startproblemen (personeelsgebrek) uit het begin ( welke horecagelegenheid heeft er geen last van) volledig voorbij waren. Gelukkig dus dat Laren er weer een klassiek restaurant met een mix Aziatische keuken bij heeft. Kortom wie het zich kan permitteren.. de prijzen zijn redelijk en niet exorbitant hoog. Bol an mensen, Ik wens u een Zalig en Vrolijk Kerstfeest. En voor de kookgekken onder u; op het Intenet, op You Tube kunt heel goed zien, hoe die klassieker Pizza Tonijn moet worden bereid. Een verduveld geraffineerd smakelijk werkje. Lukt het niet dan weet u waar u het voor kan proeven. Oh ja, dit weekend is het lang verwachte jubileumboek van ‘100 jaar Sint Jan van bouw tot basiliek’ verschenen. Het 264 pagina’s tellende boek is op Lichtjesavond verkrijgbaar bij de Basiliek, de Larense Boekhandel en de Bruna. Er is door vele deskundigen gewerkt aan dit standaardwerk. Volgende keer meer hierover, maar eerst genieten van gezellige feestdagen. Een Zalig en Vrolijk Kerstfeest en alle goeds en gezondheid voor 2026!
Leo Janssen

