19 nov.– Nice to Meat wint goud met Black Angus-ribeye uit midwesten VS De Nederlandse horecaslager Nice to Meat van de Larense gebroeders Pouw mag zich officieel verkoper van de beste Noord-Amerikaanse biefstuk ter wereld noemen. Het 130 jaar oude bedrijf uit Almere ontving die prijs in Londen bij de jaarlijkse uitreiking van de World’s Best Steak-award, de Wereldbeker voor kwaliteitssteaks. Het is voor het eerst dat een Nederlands bedrijf deze prijs in de wacht sleept. Nice to Meat, dat als selecteur en distributeur constant de wereld afspeurt op zoek naar het beste en lekkerste vlees om dat naar het Nederlandse en Europese bord te brengen, heeft de prijs gewonnen met de ribeye van maïsgevoerde Black Angus-runderen van de Amerikaanse producent Creekstone Farms. De tachtigkoppige internationale vakjury van slagers en chefs koos die ribeye in de finale van de verkiezingen voor ’s werelds beste biefstuk als World’s best North American steak. “Het vlees heeft een vleugje zoetigheid en een licht vettig gevoel. Het is extreem mals vanwege goede marmering”, luidt het juryoordeel. In totaal dongen 440 ingezonden steaks mee naar de predicaten van beste biefstuk ter wereld. Zeldzaam kwaliteitsniveau “De allerbeste, dat is nogal wat. Het is voor ons een enorme eer om te horen dat wij het bedrijf zijn dat een van de mooiste vleesselecties ter wereld in huis heeft. Dat is een absolute kroon op ons werk. Ook vinden we het heel fijn dat er ondanks de algemene teneur rond vlees ook een mooi, positief verhaal te vertellen is”, aldus de Mikel Pouw, de trotse directeur van Nice to Meat. “Namelijk dat vlees een prachtproduct kan zijn als er alleen met vee wordt gewerkt dat goed wordt verzorgd en gevoerd. Het vlees moet daarop worden behandeld met het vakmanschap en het respect dat het verdient.” Mikel Pouw en zijn broer Patrick Pouw, directeur van import-tak Nice to Meat International, doen al bijna twintig jaar zaken met de Amerikaanse producent Creekstone Farms. Nice to Meat is ook de Europese vertegenwoordiger van dat bedrijf. Creekstone houdt zijn runderen op meerdere ranches in het Amerikaanse midwesten, waar het vee vrij de ruimte heeft om rond te lopen en te grazen. Het voer van de dieren bestaat aanvankelijk vooral uit hooi maar later steeds meer uit maïs. Mede daaraan dankt het vlees zijn rijke smaak en zijn structuur. De volbloed Black Angus-runderen worden niet met andere soorten gekruist om de goede eigenschappen van het vlees optimaal te houden. Door de dieren op de best mogelijke manier te fokken, te voeren en te behandelen, weet Creekstone Farms een zeldzaam kwaliteitsniveau te halen en te handhaven. Buiten de kaart om “De ribeye van Creekstone past perfect in onze filosofie over vlees”, aldus Pouw. “We moeten toe naar een maatschappij waar minder vlees wordt gegeten, maar waar het vlees dát we eten kwalitatief goed is. In het geval van de Creekstone-ribeye is de kwaliteit superieur, dat onderstreept deze award. Het zou niet misstaan als exclusief gerecht dat restaurants buiten de kaart om hebben voor liefhebbers en vaste gasten, zoals je nu bijvoorbeeld ziet met de zeetong.” Wie benieuwd is geworden en ‘s werelds beste Noord-Amerikaanse biefstuk wil proeven, heeft meerdere keuzes. Men kan bijvoorbeeld een bezoek brengen aan onder meer Midtown Grill, Vlees & Co en het Okura Hotel in Amsterdam, Tante Pietje en FF Swanjéé in Den Bosch, Le Barrage in Alblasserdam, KITA in Hendrik Ido Ambacht en Gringo’s in Doetinchem. Wie zelf goed overweg kan met een biefstuk en een goede koekenpan of braadpan, kan de bekroonde steak van Creekstone Farms ook bestellen via de webwinkel Nice to Meat You. |