18 jan.- Ook dit jaar is er genoeg te zien en te beleven in Geologisch Museum Hofland. Zo is er een lezing over Gesteenteverwering voor landbouw en klimaat, kunnen kinderen een vulkaantje maken en is er een speciale kinderrondleiding van de tentoonstelling ‘Fossielen Fabels Feiten’.
‘Fossielen Fabels Feiten’ is de nieuwe tentoonstelling van het museum. Bezoekers maken via deze expo kennis met fossielen. “Wetenschappers weten dankzij fossielen hoe het leven zich heeft ontwikkeld. Ook in het verleden hebben mensen fossielen gevonden en onderzocht, maar vaak foutief geduid”, laat een woordvoerder van het museum weten.
Ook is er in het museum een nieuwe speurtocht: ‘Ga mee op fossielenjacht!’. Een paleontoloog onderzoekt hoe oud een fossiel is en hoe het er vroeger uitzag. “Ga mee op avontuur en ontdek de geheime wereld van fossielen. Bekijk de bijzondere fossielen van prehistorische wezens en leer leuke fabels en echte feiten over deze fascinerende dieren.”
Olivijn-rijk gesteente
Professor dr. Wiekert Visser geeft op zondag 21 januari om 14.00 uur een lezing over gesteenteverwering voor land en klimaat. “Het is alweer 25 jaar geleden dat professor Schuiling van de Universiteit Utrecht het plan lanceerde om olivijn-rijk gesteenten, zoals dunieten, op grote schaal in te zetten voor het vastleggen van CO2 uit de atmosfeer. Door dunieten fijn te vermalen en uit te strooien over grote vlakten, bijvoorbeeld stranden, kan klimaatverandering worden tegengegaan. Voor toepassingen in de landbouw is het echter beter basalt te gebruiken. Fijn vermalen basalt vervult namelijk een dubbele rol: als bemesting en als afvanger van CO2”, aldus de woordvoerder.
“In de lezing wordt kort ingegaan op de geologie-mineralogie van Ofiolieten waarin zowel dunieten als basalt voorkomen met spectaculaire beelden uit Oman. Vervolgens wordt uitgelegd waarom en hoe gemalen basalt in de landbouw de vermelde dubbele rol vervult. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van de huidige toepassing hiervan in Egypte.”
‘Als dat maar goed gaat’
Kinderen vanaf zes jaar en ouder kunnen op zondag 4 februari van 13.00 tot 15.30 uur zelf een vulkaantje maken in het museum. “Het vulkaantje wordt gemaakt van klei. Met de begroeiing ziet het er levensecht uit en barsten ze ook daadwerkelijk uit. Als dat maar goed gaat…”
Voor deze activiteit is een toeslag van 1,50 euro voor materiaalkosten boven de entreeprijs van het museum. Bron: BEL Nieuws